Belföld

Már el is tűnt az orosz kód a nemzeti konzultáció oldaláról

Ahogy írtuk, a 444 kiderítette, hogy a kormány nemzeti konzultációs oldala orosz szerverekre továbbította a felhasználók adatait, nevüket, telefonszámukat, email címüket is. A 444.hu most azt írja, hirtelen eltűntek az orosz kódok az oldalról.

A felhasználók személyes adatait továbbító kódrészlet, mint írják, a Google-éhoz hasonló analitikai szolgáltatásokat nyújtó orosz Yandex.ru weboldal mérőkódja volt, de szemben a Google hasonló szolgáltatásaival ez kódolva a nemzeti konzultációs kérdőívet kitöltők személyes adatait, illetve válaszaik első 255 karakterét is elküldte az orosz szerverekre. Ez szembement a honlapon található, a felhasználó beleegyező nyilatkozatában foglaltakkal, másrészt a Yandex.ru gyakorlatának része, hogy

kérésre átadja a rendelkezésére álló adatokat Putyin KGB-s múltjára határozottan büszke titkosszolgálatának, az FSZB-nek.

Ahogy az orosz kódról, úgy annak eltávolításáról sem írtak a honlapon, így a személyes adatainkat érintő változásról a tájékoztatás ismét elmaradt.

A kormány álláspontja

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki, melyben az áll:

“A nemzeti konzultáció internetes honlapja minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak. A személyes és véleményadatok egymástól szigorúan elzárt és összeköthetetlen módon vannak tárolva. A honlapon szereplő analitikai eszközök a honlap hatékonyságát szolgálják. Hasonló megoldásokat a konzultációt folyamatosan támadó 444.hu is használ. Tekintettel arra, hogy az egyik ilyen elemző eszköz rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget,

a kormány arra kérte a fejlesztőket, hogy ezt a technikai funkciót kapcsolják ki.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik