Belföld

Még Lévai Anikónak is keresztbe tehet a kormány civilvegzálása

A miniszterelnök felesége által segített Ökumenikus Segélyszervezet százmilliókat kap külföldről.

Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége is külföldi ügynökszervezetben tevékenykedik a Kósa Lajos, Németh Szilárd és Gulyás Gergely fideszes képviselők nevével fémjelzett törvényjavaslat alapján – tudósított a Hír TV. Az Ökumenikus Segélyszervezet ugyanis 2015-ös elszámolása szerint több mint 870 millió forinthoz jutott nemzetközi forrásból, a jogszabály pedig külföldi támogatású szervezetnek minősítené azokat a civil szervezeteket, amelyek évente legalább 7,2 millió forintot kapnak külföldről.

A lap ellenzéki képviselőket szólaltatott meg a törvénytervezettel kapcsolatban, még a jobbikos Gyöngyösi Márton is úgy látta, hogy az ezer sebből vérzik. „Szinte nem volt olyan sor ebben a törvényben, mellyel vagy tartalmi, vagy formai problémáink ne lettek volna” – közölte a politikus, aki szerint nem volt egy ép mondat a javaslatban.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke azt mondta, inkább azt kellene átláthatóvá tenni, milyen szervezeteket támogatnak állami vagy pártpénzből.

Tudni szeretnénk, hogy az állami támogatások, vagy az állami cégek támogatásai, továbbá a pártalapítványok támogatásai egész pontosan hol landolnak ebben az országban, például a szponzorációk hogyan születnek

– jelentette ki.

A Fidelitas szóvivője az orosz és izraeli mintára készült jogszabályról azt mondta, „tiszta viszonyok kialakítására törekszik a kormányzat”, a javaslat célja, hogy „látható legyen, mely szervezetek próbálják külföldi pénzekből és idegen érdekekből befolyásolni a magyar közéletet, például a magyar bevándorláspolitikát”.

A Transparency International Magyarország jogi igazgatója, Ligeti Miklós azt mondta, az átláthatóság most is megvalósul, a kormány javaslata szükségtelen, és alaptörvényt is sért, mert egy megbélyegző feltétel teljesítéséhez köti a gyülekezési szabadságot.

Ha pedig átláthatóságot akarnak ebben az országban, kezdjenek el a saját házuk táján söprögetni, például a saját kormányzati, kormánypárti közpénz-használatnak, az adóbevételeket csökkentő sporttámogatások rendszerének, a letelepedési államkötvényeknek, a Magyar Nemzeti Bank botrányos közpénz-költéseinek az átláthatóságával kezdhetik

– mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik