Belföld

Szíria megtámadása: a magyar külügy is megszólalt

Elítélik a vegyifegyver-támadásokat, de tárgyalásos rendezést szorgalmaznak.

Ahogy arról beszámoltunk, péntekre virradóra az Amerikai Egyesült Államok légitámadást intézett a szíriai kormányerők ellen. Ezzel kapcsolatban megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy érdeklődjünk, mi a magyar álláspont az amerikai beavatkozásról, egyetért-e a kormány annak szükségességével és vannak-e fenntartásai.

A külügy erre a következő választ küldte a 24.hu-nak:

A magyar kormány természetesen elítél minden vegyifegyver-támadást.

A történtek is megerősítik, hogy a szíriai konfliktus tárgyalásos úton történő rendezése nem tűr halasztást.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ott élőknek ne kelljen ilyen szörnyűségeket átélniük.

Az Iszlám Állam elleni harcot is folytatni kell, a terrorszervezetet le kell győzni. Amíg ez nem történik meg, addig a térségben nem lesz béke, és az illegális bevándorlás is folytatódni fog.

A hosszú távú béke megteremtésének alapvető feltétele az amerikai és az orosz fél együttműködése.

Amerikai-orosz megállapodás kell

Szijjártó Péter Gyöngyhalászon, az Apollo Tyres gumiabroncsgyárának avatásán nyilatkozott az amerikai lépésről. A külügyminiszert szerint merikai-orosz megegyezés nélkül nem lehet feloldani a szíriai konfliktust, ám ettől most vagyunk a legmesszebb.

Magyarországnak, Európának, de azt gondolom, az egész világnak is az az érdeke, hogy mielőbb jöjjön létre egy amerikai-orosz megállapodás a szíriai rendezésről. Ugyanakkor (…) nem túlságosan pesszimista az a kijelentés, hogy ettől most vagyunk a legmesszebb” az elmúlt éveket figyelembe véve

Ajánlott videó

Olvasói sztorik