Belföld

Pénzeket szedett be a VIII. kerület fideszes képviselője, ezért kellett lemondania

Több tízezres tételekben vett fel kölcsönöket VIII. kerületi magánszemélyektől Balogh István Szilveszter, aki januárban mondott le képviselői mandátumáról a józsefvárosi képviselő-testületben. Eddig titkolták, miért kellett időközi önkormányzati választást kiírni Kocsis Máté kerületében.

Józsefváros Magdolna-negyedében április 23-án időközi önkormányzati választást tartanak, mert Balogh István Szilveszter, a Fidesz-KDNP képviselője 2017. január 31-i hatállyal visszaadta mandátumát. Balogh a Facebookon azzal indokolta döntését, hogy az Echo TV-nél dolgozva nem tudja ellátni az önkormányzati feladatait. (Ez korábban hosszú időn át nem okozott gondot neki.)

Balogh 2010 óta volt képviselő és önkormányzati bizottsági tag. Távozásának okát eddig nem hozták nyilvánosságra.

Az N1Tv pénteki riportja szerint az önkormányzati képviselő mélyszegénységben élő emberektől húzott le pénzeket: szociális alapon kiutalt házmesterlakások bérlőit kereste fel, azt állítva, hogy neki köszönhetik a kiutalást. Volt, akitől 50, volt akitől összesen 300 ezer forintot kért ezen az alapon. 

Balogh István Szilveszter újságírónak, roma közéleti embernek a Kisebbségekért Díj Hazai Kisebbségekért Tagozatának elismerését az Országház Vadásztermében adja át Navracsics Tibor. 2011. december 16. (MTI / Kovács Attila)

A 24.hu-t kerületi fideszes források arról tájékoztatták, hogy a képviselőt végül Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere szólította fel lemondásra, ám az ügy hátteréről semmit nem hoztak nyilvánosságra. Egyelőre feljelentésekről sem tudni.

Korábban megkérdeztük az önkormányzatot is Balogh távozásának körülményeiről. A polgármester sajtóirodája lapunk kérdésére azt írta, hogy az ügyletekre vonatkozóan a városvezetésnek semmilyen konkrétum, bizonyíték nem áll rendelkezésére. Ugyanakkor Kocsis tisztázó beszélgetésre hívta Baloghot, aki a pletykák nyomán annyit elismert, hogy pénzügyi viták alakultak ki közte és magánszemélyek között, továbbá azt is, hogy jelentős összegű adósságba keveredett.

Kocsis szerint ezek az ügyek semmilyen módon nem kapcsolódtak az önkormányzat működéséhez, ezért Balogh lemondását követően további vizsgálatra nem volt szükség. Megpróbáltuk elérni a lemondott képviselőt is, de nem vette fel a telefont.

Balogh István Szilveszter helyére hét jelölt pályázik. A Fidesz-KDNP a jelenlegi alpolgármestert, Sántha Péternét indítja, az MSZP-nek nincs saját jelöltje. Az időközi választás indulói közül a legnagyobb médiafigyelmet eddig Dopeman, azaz Pityinger László kapta, a szocialisták is őt támogatják. A rapper február elején jelentette be, hogy független jelöltként megpróbálkozik a helyi politikával. Függetlenként indul Bolba Márta evangélikus lelkész is, aki Kocsis Máté szociális ellenzékeként hirdetett programot.

 

(Kiemelt kép: Neményi Márton)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik