Belföld

Nem akarnak megválni Orbánéktól az Európai Néppárt vezetői

Úgy néz ki, a CEU-t ellehetetlenítő törvény minden eddiginél jobban kivágta a biztosítékot, de ettől a Fidesz még fontos szövetséges.

Az Európai Néppártra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy kizárja soraiból a Fideszt a Közép-európai Egyetem (CEU) ellehetetlenítésére szabott felsőoktatási törvénymódosítás miatt, de az uniós pártszövetség vezetőinek nem akarózik Orbán Viktor megbüntetése, akit igyekeznének megtartani szövetségesükként – írja a brüsszeli Politico.

A pártszövetség egy tisztségviselője elmondta: feszült légkörben zajlott a nemzeti delegációk szerda esti tanácskozása, többen azt mondták a magyaroknak, hogy nem tudják tovább védeni a magyar kormányfőt. „Elegük van abból, hogy folyton ki kell állniuk Orbán mellett, de amikor meg akarja magyarázni a dolgokat, csak ront a helyzeten” – tette hozzá a Politicónak nyilatkozó párttisztviselő.

Gunnar Hökmark svéd néppárti politikus „veszett ügynek” nevezte Orbánt. „Szerintem a fő probléma nem a Fidesz, hanem maga a miniszterelnök” – mondta. A Politico forrásai szerint egyre nagyobb azoknak az aránya a néppárton belül, akik szeretnék, ha távozna a pártszövetségből a 11 fideszes képviselő.

Többen azonban úgy vélik az Európai Néppártban, hogy fájdalmas lenne, ha elveszítenék a fideszes képviselőket, akik a legtöbb esetben megbízhatóan kiállnak a pártszövetség álláspontja mellett. „98 százalékban velünk szavaznak, nagyobb arányban, mint a németek” – mondta a portál informátora.

Úgy tudni, az Európai Néppárt arra vár, hogy az Európai Bizottság értékelje a magyarországi helyzetet. A testület a jövő héten dönt arról, hogy a magyarországi felsőoktatási törvénymódosítás megfelel-e az uniós jogszabályi és jogállamisági követelményeknek. Az Európai Parlament még áprilisban plenáris vitát tart az ügyről.

A Fidesz EP-képviselői korábban az Európai Néppárt tagjainak írt levelükben azt magyarázták, hogy a CEU-törvény kritikusait „súlyosan félrevezette Soros György propagandája”. Orbán Viktor a pártzszövetség vezetőjének, Manfred Webernek küldött levelet, ő is Soros György aknamunkájának tulajdonította a tiltakozást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik