Belföld

CEU-ügy: a magyar kormány szerint Amerikának kell lépnie

Retvari-Bence(960x640).jpg (Array)
Retvari-Bence(960x640).jpg (Array)
Rétvári Bence azt mondta, az első lépést az amerikai kormányzatnak kell megtennie.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a TV2 I/I Azurák Csabával című műsorában azt mondta:

Ha az amerikai kormányzat nem akarja, nem lesz megállapodás CEU-ügyben.

A politikus szerint minden attól függ, hogy a Trump-adminisztráció tárgyalásokba bocsátkozik-e a magyar kormánnyal. Úgy véli, az első lépést az amerikai kormányzatnak kell megtennie, „ez kell legyen ennek a menetrendje”.

Ha az Egyesült Államok nem hajlandó tárgyalni a CEU-ról, nem lesz olyan államközi megállapodás, melynek aláírásával tovább működhetne az egyetem Budapesten – mondta Rétvári. Az április 4-én elfogadott törvénymódosítás értelmében az intézmény csak úgy működhetne tovább, ha fenntart egy anyaintézményt Amerikában, valamint a magyar és az amerikai kormány államközi szerződésben állapodik meg a működés szabályairól.

Az államtitkár szerint nem az a kérdés, hogy az államközi szerződés megkötésére van-e esély, hanem az, hogy a CEU a magyarországi szabályozás betartása mellett dönt-e. Rétvári azt mondta, egyelőre nem látszik, hogy „az óriási birodalom, amely mögött iszonyatosan nagy pénz áll”, lépést tenne annak érdekében, hogy megfeleljen a magyar szabályozásnak.

Úgy véli, a jogszabályváltozásokat más külföldi egyetemek elfogadni látszanak. „Egyetlen olyan egyetem van, amely azt mondja, hogy ő ki akarja magát vonni ez alól a törvény alól, rá ne vonatkozzon, és az a CEU” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik