Belföld

A Debreceni Egyetem kancellárja a kormány mellé állt CEU-ügyben, de az oktatók másképp gondolják

debreceni egyetem (debreceni egyetem, )
debreceni egyetem (debreceni egyetem, )

Mi, a Debreceni Egyetem alulírott polgárai (oktatói, kutatói, dolgozói és hallgatói) aggódva figyeljük azokat a fejleményeket, amelyek a Közép-európai Egyetem (CEU) magyarországi működését veszélyeztetik – kezdik nyílt levelüket.

A Debreceni Egyetem „polgárai” szerint

a CEU mélyen beágyazódott a hazai tudományos életbe, értékes eleme a kutatási hálózatnak, és jelentős szerepet tölt be a magyar felsőoktatásban. Így léte, zavartalan működése a magyar tudományosság egészének és a Debreceni Egyetemnek is alapvető érdeke, mint ahogy az egyetemi autonómia normarendszeréhez, a kutatás függetlenségéhez és az oktatás szabadságához való ragaszkodás.

Ezért kérik, hogy az egyetem egésze, illetve egységeik intézményesen fejezzék ki a CEU melletti szolidaritásukat.

Az egyetem kancellárja korábban úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy azt tartja korrektnek, hogy egyenlő feltételekkel jelenhessen meg mindenki a piacon, a magyar egyetemek ugyanis nemcsak egymással, hanem a világ egyetemeivel versenyeznek a hazai és nemzetközi hallgatókért.

Bács Zoltán szerint a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán meglepődve értesültek arról, hogy a Közép-európai Egyetem magyar akkreditációval rendelkező alapítványi egyetem, de az angol megfelelőjén működő Central European University jogi szempontból külön, külföldi intézmény, amely Magyarországon amerikai diplomát ad ki, ugyanazon oktatói gárdával, ugyanazon hallgatóknak is. Ez a jogi kettősség jelentős versenyelőny – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik