Belföld

Rákositól Trump putyinos győzelméig – Charles Gati elemez

charles gati (charles gati, )
charles gati (charles gati, )
"Hasznos politikai elemzéshez elsősorban egy tükörre van szükség."

Charles Gati a Népszavában rögtön az elején jelzi, most nem Magyarországról, hanem Amerikáról ír. A magyar származású amerikai professzor úgy véli, a demokraták a tavaly elvesztett választás óta sem képesek feldolgozni hibáikat. Nem téma, hogy Hillary Clinton Arizonában kampányolt, ahol esélytelen volt. Elhanyagolta Michigant, Pennsylvaniát, ahol biztosnak vélt győzelmét bukta el, elhanyagolta a munkások érdekeit és egy Virginia állambeli szenátort választott alelnökjelöltnek, a kulcsfontosságú Ohio állambeli helyett.

A kudarcért tehát nem Clinton, nem a demokraták, még csak Donald Trump vagy a republikánusok sem felelősek. Mint szinte mindig, most is valaki valahol, alighanem külföldiek.

Szerinte ez az, amit a pszichológusok projekciónak (az elfogadhatatlan tudattartalom kivetítése valaki másra – a szerk.) hívnak, amikor könnyebb másra hárítani a felelősséget, mint vállalni a kudarcot és következményeit.

Ilyen az emberi természet, pláne a politikusi természet.

Az átkosban, még Rákosi idején, sok szó esett a Nyugatról. Nincs kenyér vagy cukor? Az imperialisták bűne. „Éberség, elvtársak!” „Az ellenség nem alszik.” Erről szólt a rádió, a sajtó, a plakátok. Titokban nevettünk ezen. „Az ellenség keze betette a lábát,” mondtuk. Aztán vége lett a többpártrendszernek, megszűnt a majdnem szabad sajtó, az egyetemek és a színházak is beálltak a sorba. A hatalom minden eszköze a rendszer rendelkezésére állt, de a katasztrofális helyzetért továbbra is a nyugati ellenséget hibáztatták.

Amerikában a probléma jóval összetettebb. Naponta új titkok derülnek ki, de az biztos, hogy Putyin emberei – hallatlan szakértelemmel – beavatkoztak a választásokba, az előválasztásokba is. A Kreml megszerezte a párt belső dokumentumait, majd a kémszervezetek ezeréves szokásával ellentétben, azonnal nyilvánosságra hozta Clinton mellett és versenytársa, Bernie Sanders ellen.

A Kreml a zavarosban halászott – példátlan sikerrel. 

Charles Gati szerint az orosz beavatkozást joggal ítéli el az amerikaiak óriási többsége, de nagy hiba “csak másokra hárítani a felelősséget”, mert még Vlagyimir Putyint is kár démonizálni,

Hasznos politikai elemzéshez elsősorban egy tükörre van szükség.

zárja írását a professzor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik