Belföld

Megtiltotta a rendőrség a hídlezárást

Megtiltotta hidak lezárását Budapest rendőrfőkapitánya. A közleményben azt írják,

Egy magánszemély tett bejelentés a rendőrségen, hogy 2017. április 5-én több budapesti hidat kíván lezárni. A gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. tv. rendelkezései alapján a hídlezárásra irányuló demonstrációt Budapest rendőrfőkapitánya megtiltotta.

Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány a gyülekezési jogról szóló törvény alapján tiltotta meg az akciót, mondván, hogy más útvonalon nem biztosítható a közlekedés.

A határozat jogerős, fellebbezésnek nincsen helye. Bírósági felülvizsgálatot három napon belül lehet kérni.
Az indokolásban Bucsek Gábor úgy fogalmazott, hogy vannak olyan alapjogok, amelyek szembekerülhetnek a gyülekezési joggal, és ezért korlátozhatják azt. Egy rendezvény megtartásánál nemcsak a résztvevők jogát kell figyelembe venni, hanem az egész közösség érdekét – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a bejelentő Budapest minden hídját le szeretné zárni, tehát lehetetlenné akarja tenni a közlekedést a város budai és pesti oldala között. Ez a tény minden további részletes vizsgálatot mellőzve megalapozza, hogy meg lehessen állapítani a közlekedés ellehetetlenülését – olvasható a közleményben.

Szerda reggel 8 órakor egyébként néhány tüntető gyűlt össze Budapesten, a Szabadság híd pesti hídfőjénél, jelentős rendőri készültség és sajtójelenlét mellett, de a hidat végül nem zárták le.

Ahogy arról beszámoltunk, kedden a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítás ellen előbb az egyetemnél tüntettek, majd több százan átvonultak a Parlament elé, ahol ki akarták tűzni az EU-s zászlót. Ennek az lett a vége, hogy a tömeg nekiment a rendőrsorfalnak. Miután lecsillapodtak a kedélyek, Büki Zoltán civil jogi aktivista jelentette be, hogy szerdán kétóránként lezárnak egy fővárosi hidat. 8 órakor a Szabadság hídnál kezdtek, azonban nem jelent meg elég résztvevő, így Büki a helyszínen bejelentette, hogy 10 órakor a Lánchídnál folytatódik a tiltakozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik