Belföld

A világhírű magyar tudós bízik Áder józan eszében

Múlt héten Barabási Albert László is kiállt a CEU mellett. Akkor azt mondta, most teljesen mindegy, ki melyik politikai oldalon áll, mindenkinek fel kell szólalnia a javaslat ellen, ha érdekli a kutatás, a tudomány.

A világhírű magyar kutató a törvényjavaslat elfogadása után is kinyilvánította véleményét Facebookon, a posztban az írta, nagy öröm volt számára, amikor négy évvel ezelőtt fogadhatta az általa vezetett bostoni kutató központban.

Oktatóként és kutatóként úgy érzi, hogy a Közép-európai Egyetem ellehetetlenítését célzó, parlament által tegnap megszavazott törvény módosítás messzemenően ellentmond a magyar nemzet tudományba és oktatásba vetett hitébe és büszkeségébe, ezért bízik benne, hogy Áder mindet megtesz, hogy a törvényjavaslat ne válhasson törvénnyé.

Ha a parlament által megszavazott törvény módosítás életbe lép, meggyőződésem, hogy annak a legnagyobb vesztese mi magyarok leszünk. Nem csak a felsőoktatás csorbul példa nélküli módon—megfosztjuk a gyerekeinket és unokáinkat attól a lehetőségtől, hogy Magyarországon világszínvonalú oktatásban részesüljenek. Emigrációba kényszerítjük a legtehetségesebb csemetéinket

– írja Barabási.

A CEU a kedden elfogadott törvényjavaslat után bejelentette, Áderhez fordulnak.

Rajta kívül kiálltak a CEU mellett többek között a szakkollégiumok, az ELTE médiaszaka, az amerikai külügyminisztérium, az MTA bizottságai, 14 Nobel-díjas tudós, több mint 100 amerikai tudós, az MTA kutatói, Navracsics Tibor, az ELTE vezetői és a Corvinus polgárai is.

A teljes poszt itt olvasható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik