Belföld

Orbán szerint a CEU ügye “testtartás kérdése”

Az atv.hu információi szerint Orbán “bizalmi ügynek” tekinti a keddi szavazást a felsőoktatási törvény módosításáról. A lap úgy tudja, szűk körben a miniszterelnök “testtartás kérdésnek” nevezte az egyetem ügyét, egy képviselő sem kérhet felmentést a szavazás alól

lelkiismereti okokra hivatkozva.

Kormányzati források szerint azért akarják ennyire gyorsan megszavazni a törvényjavaslatot, mert “ki kell használni a kegyelmi időszakot”, amiben a Soros-ellenes Trump áll Amerika élén. Hiába figyelmeztették többen a kormányban is Orbánt, hogy Trumpnak is az amerikai érdek az első, ráadásul az amerikai külügyminisztérium is kiállt a CEU mellett.

A lap információi szerint Orbánék azért rukkoltak elő ilyen hirtelen a törvénymódosítással, mert a miniszterelnök komolyan vette azt a tavalyi nyilatkozatát, miszerint

az idei év Soros kiszorításáról szól majd.

A kormányzati vélemény az, hogy a CEU csak “egy iroda New Yorkban”.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a Fidesz-KDNP minden erejével nekiment a Soros György által alapított CEU-nak. Miután  kijött egy jelentés a külföldi egyetemek Magyarországi működéséről, amelyben azt írják, hogy a CEU szabálytalanul működik, kormány benyújtott egy törvényjavaslatot a felsőoktatási törvény módosításáról. Ebben szinte ellehetetlenítenék a CEU működését.

A törvényjavaslatról kedden szavaz az országgyűlés, hétfő este még módosítottak rajta, szigorítottak a határidőkön is.

A törvényjavaslat benyújtása óta rengetegen kiálltak már a CEU mellett, többek közt az MTA bizottságai, az amerikai külügyminisztérium vagy az ELTE médiaszaka is, sőt már levelet írt 14 Nobel-díjas, és több mint 100 tudós is a kormánynak. A Magyar Rektori Konferencia állásfoglalásában azt írta: a szervezet elnöksége viszont „nem kíván a napi politikai viták résztvevőjévé válni, így állásfoglalásában csak szakmai kérdésekre kíván kitérni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik