Belföld

Lezuhan a hőmérséklet, szeszélyes időnk lesz

Az elmúlt napokban elkényeztetett minket az időjárás, napközben országszerte 20 fok feletti hőmérsékleteket mérhettünk, sorra dőltek a melegrekordok, hétfőn egyből kettő is:

  • Edelényben 27,0 fokot mértek, ami 1,1 Celsius-fokkal haladta meg az eddig országos rekordot, a Nyíregyházán 1938-ban regisztrált 25,9 fokot.
  • Újpest 26,4 fokkal döntötte meg a fővárosi rekordot, amelyet eddig a Gellért-hegyen mért 25,1 fok tartott.

Április megvédi a becsületét

Mindez annak volt köszönhető, hogy a Kárpát-medencében anticiklonális körülmények voltak jellemzőek. Emiatt volt tiszta, derült idő az elmúlt napokban, és ehhez társult még a felszínközeli száraz levegő is. A napos időben a száraz levegő jobban fel tudott melegedni, így többször is rekordszintet tudott elérni a levegő hőmérséklete – tudtuk meg Varga Sándor meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától.

Április azonban szeretne mindent megtenni azért, hogy kiérdemelje szeszélyes jelzőjét.

Csütörtökön egy hidegfront érkezik hazánk fölé erős, sokfelé viharos szél kíséretében. A hőmérséklet is visszaesik: az eddigi nyarat idéző meleg után csütörtökön és péntek csak 10-15 fokos maximumokra számíthatunk.

Péntekig még több helyen fordulhatnak elő záporok, helyenként zivatarok is kialakulhatnak, szombattól aztán újabb felmelegedés kezdődik, a hétvégén már szárazabb időre van kilátás.

Ha a szelek találkoznak

Hosszabb távon marad a változékonyság, április szeszélye, és bizony tény: megkezdődött a zivatarok “szezonja” is. Ez a mennydörgéssel, villámlással, erős széllökésekkel és intenzív csapadékkal járó jelenség akkor és ott alakulhat ki, ahol az alacsonyan húzódó meleg légrétegek bizonyos kényszer hatására feláramlásba kezdenek.

A meleg hónapokban ezt a kényszert sokszor hidegfrontok biztosítják. Tudjuk ugye, hogy a meleg levegő “könnyebb”, mint a hideg, vagyis a felszíni meleg levegőnek “helyet kell cserélnie” a hideg légréteggel. Képzeljük el úgy, hogy a hidegfront által szállított hűvös levegő ék alakban becsúszik a meleg réteg alá. E találkozás frontján intenzív feláramlás kezdődik, és kialakulnak a zivatarok – magyarázza a szakember.

Most viszont épp nem ez fog történni. Az Időkép széltérképén gyönyörűen látszik, hogy a Dunántúlon észak-északnyugati áramlás uralkodik, míg az Alföldön keleti-északkeleti irányú. Az eltérő irányú és erősségű szelek összeáramlási zónájában a levegő egyetlen irányban mozdulhat el, felfelé.

Ez jelenti esetünkben a megfelelő kényszert, amiből kedden a Dunától nyugatra többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik