Belföld

“Milyen kormány az, amelyik külföldre zavarja a saját állampolgárait?”

A CEU részéről szeretnénk kifejezni a csalódásunkat, hogy a magyar parlament egy hét alatt, egyeztetés nélkül elfogadta ezt a törvényt

– közölte Michael Ignatieff, a CEU rektora az egyetem ellehetetlenítése utáni sajtótájékoztatón.

Nem értem, hogy a magyar kormány miért nincs tisztában az Amerikai Egyesült Államok alkotmányával, ami ellentmond annak a kérésnek, amit a magyar kormány tett.

Michael Ignatieff rektor interneten keresztül jelentkezett be az Egyesült Államokból. Budapesten Fodor Éva, Liviu Matei és Enyedi Zsolt rektorhelyettesek tartották a sajtótájékoztatót.

Fotó: Bielik István

Ignatieff közölte, hogy először a törvény alkotmányosságát fogják megtámadni, Áder Jánoshoz fordulnak a kérdésben. Emlékeztetett, hogy ő egy hivatalosan kinevezett rektor, akinek Áder adta át a kinevezését. Szerinte nem csak a CEU-ért, de minden magyar egyetemért küzdenek.

Szerinte az egyetem folytatni fogja a működését Budapesten.

Matei szerint a CEU-val szembeni vádak teljesen alaptalanok, és azzal ellentétben, amit a kormány mond, a CEU teljesen szabályosan működik. Szerinte ezt könnyű is bebizonyítani: ha a CEU szabálytalanul működne, akkor a kormánynak egyszerűen be kellene tarttatni a törvényeket, amelyeket megsért. De nem sértett meg törvényeket, ezért újakat kellett hozni, hogy ellehetetlenítsék.

A CEU nem fantomegyetem, hanem Magyarország egyik legjobb egyeteme

– mondta Matei.

A rektorhelyettes szerint a kormány nyilvánvalóan be akarja záratni a CEU-t,

de ez nem fog megtörténni. 

Matei feltette a kérdést, hogy milyen kormány az, amelyik százával, ezrével küldi külföldre az állampolgárait.

Enyedi Zsolt szerint még ma Áderhaz fordulnak, és három okot fognak felsorolni:

  • A törvénymódosítás diszkriminatív, ezt a CEU-ra szabták.
  • Az oktatás, kutatás, tanulás szabadsága nincs biztosítva egy olyan rendszerben, ahol azt, hogy melyik egyetem működhet Magyarországon, egy konkrét politikus kénye-kedve szerint dől el.
  • A módosítás nem tisztelte a jogalkotás alapvető szabályait, nem konzultáltak senkivel. Ez a módosítás törvénytelen.

Nagyon bíznak abban, hogy Áder figyelembe veszi majd, hogy ilyen határidők mellett ilyen feltételeknek nem lehet megfelelni, és ha a törvénymódosítás által érintett emberek ennyire kívül kerülnek a döntéshozáson, az nem csak a CEU-t érinti.

Enyedi azt mondja, hogy annak ellenére, hogy minden külföldi segítséget elfogadnak, azt szeretnék, ha a kérdés Magyarországon dőlne el.

A parlament kedden szavazta meg a Lex CEU névvel csúfolt felsőoktatási törvénymódosítást, ami a jelenlegi formájában lehetetlenné tenné, hogy a CEU tovább működjön. A törvényt lényegi vita nélkül, egy hétnél rövidebb idő alatt erőltették át. A törvénymódosítás megkövetelné, hogy a CEU és a Közép-Európai Egyetem működése érdekében a magyar és az amerikai kormány kétoldalú szerződést kössön.

Fotó: Bielik István

A törvénytervezetet végül úgy szigorították, hogy kifejezetten Donald Trump szövetségi kormányának kellene jóváhagynia. Ezt lehetetlen teljesíteni, mert a szövetségi kormánynak nincs hatalma oktatási kérdésekben, a CEU ügye New York Állam és a Middle States Commission nevű oktatásfelügyeleti egység alá tartozik.

A törvénymódosítás okaként egy 28 Magyarországon működő, külföldi egyetemet vizsgáló jelentést hoztak fel, amely szerint több egyetem is szabálytalanul működik. A CEU-val szemben csak adminisztratív problémákat tudtak felhozni, a módoítás mégis csak ezt az egyetemet lehetetlenítené el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik