Belföld

A német külügy nem érti, mi szükség volt a CEU elleni fellépésre

A német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere, Michael Roth szerint érthetetlen, hogy miért volt szükség a magyar felsőoktatási törvény módosítására.

A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa keddi közleményében kiemelte: “értetlenséggel szemléljük” a jogszabály sürgősségi eljárásban elfogadott módosítását.

A lépés “közvetlenül fenyegeti” a “rangos” budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) létét – tette hozzá.  A nemzetközi irányultságú oktatási intézmény hallgatói 117 országból érkeztek, van köztük 44 fiatal német is, és számos Németországból érkezett professzor is tevékenykedik a CEU-n – áll a közleményben, amely szerint

az Európai Unió széleskörű támogatása és a sok sikeres végzett hallgató jelzi, hogy ez az egyetem rendkívül fontos pillére a budapesti tudományos intézményrendszernek.

Hozzáteszik:

“Annál is inkább érthetetlen számunkra”, hogy a jogszabály módosítása “a CEU tevékenységének, és ezzel a tudomány szabadságának magyarországi korlátozására” irányul – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik