Belföld

Fontos levelet vár? Nagyjából semmit sem tehet, ha nem kapja meg időben

Aki hivatalos leveleket vár, gyakorlatilag semmit nem tehet, ha nem kapja meg a helyi iparűzési adó, gépjárműadó befizetési csekkjeit, vagy ügyészségi, bírósági behívókat, mert a Postatörvény a Magyar Postát egészen sajátosan kötelezi csak kártérítésre – írta meg a Népszava.

A laphoz több olyan panaszos levél is érkezett, amiben arról számoltak be, hogy azért buktak több ezer forintot, mert a Magyar Posta nem kézbesítette időben a küldeményeket. A Népszava rákérdezett az állami társaságnál a kártérítés részleteire. A sajtóiroda a Postatörvény passzusait sorolta, ami semmilyen kártérítésre nem kötelezi őket, ha egy sima levél szőrén-szálán eltűnik vagy megsérül.

A sima (nem könyvelt) levelet – azonosító hiányában – sem kerestetni, sem követni nem lehet a postai rendszerekben, azon kívül a feladásuk sem igazolható

– hangzott a válasz. Sőt, még akkor sem kell kártérítést fizetniük, ha a

postai küldemény sérülését vagy megsemmisülését más postai küldemény okozta.

Átalány kártérítést fizet a posta a feladónak, ha a könyvelt küldemény sérül vagy megsemmisül, ez a fizetett szolgáltatási díj tizenötszöröse. Kártérítés csak a levél küldőjének jár, de aki amiatt fizetett ki különféle bírságokat, mert a posta hibázott, egyetlen fillérre sem jogosult – derül ki a cikkből.

A lap szerint “házon belül” van a baj, a Magyar Posta dolgozói komoly problémákra hívták fel figyelmüket: alacsony bérekről, a munkatársak egyre gyorsuló cseréjéről, félanalfabéta közvetített munkásokról szólnak a panaszok. A jelzések szerint különösen a cég Országos Logisztikai Központjában, Budaörsön vannak bajok, a dolgozók szerint a kölcsönzött munakerőnek nemhogy szakképesítése nincsen, de néha még az is gondot okoz, hogy kibetűzzék a címzett város nevét. A cég reakciója szerint azonban a levelek elosztására nem, de csomagok osztályozására valóban alkalmaznak ilyen dolgozókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik