Belföld

Az albérletárak miatt sokan nem tudnak oda költözni, ahol munkát találnának

24.hu
24.hu

2017. 04. 03. 12:23

Korábban a témában:

„Fekete” ingatlanhirdetéssel, személyes történetekkel és köztéri installációval hívja fel a Habitat for Humanity a figyelmet a bérlakáspiac problémáira.

A hazai bérlakásszektor súlyos problémákkal küzd a néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett albérletárak miatt, és a megfelelő jogi védőháló hiányában a bérlők kiszolgáltatott helyzetben vannak, de a lakástulajdonosok helyzete sem ideális. A Habitat for Humanity ezért átfogó kormányzati reformot sürget, a legszükségesebb intézkedéseket tartalmazó szakmai petíciójának aláírására pedig köztéri installációval, „fekete” ingatlanhirdetésekkel és online figyelemfelkeltő kampánnyal ösztönöz a szervezet.

Egy 50 négyzetméteres albérlet ára a fővárosban az átlagkereset közel 70, egy vidéki nagyvárosban pedig majdnem 60 százalékát teszi ki – ez a példa jól szemlélteti az elmúlt években az ingatlanpiacot jellemző drasztikus áremelkedés hatásait.

Különösen súlyosan érinti ez azokat, akik minimálbérből gazdálkodják ki a lakhatásukat. A Habitat for Humanity Magyarország ingatlanpiaci gyorsfelmérése szerint egyes településeken már a legolcsóbb, 40-50 négyzetméter közötti lakás is elviszi egy minimálbéres fizetés mintegy 80 százalékát.

Hasonlóan nehéz helyzetben vannak az otthonuktól távol, a felsőoktatásban tanulók: megélhetésük sokszor még rendszeres családi támogatás és diákmunka mellett is alig biztosítható.

Számukra a havi 15 és 50 ezer forint közötti diákhitel sem jelent megoldást. A hiányzó bérlakások, illetve megfizethetetlen albérletárak miatt sokan nem tudnak oda költözni, ahol munkát találnának.

A szabályozás és a jogérvényesítési rendszer hézagai miatt ugyanakkor a bérlő mellett a lakástulajdonos is problémákkal szembesülhet, mivel a jogviták, a kártérítési ügyek csak hosszadalmas és igen költséges procedúrák során rendezhetők.

Fotó: Habitat for Humanity

„A ma Magyarországon bérelt lakásban élők anyagi és jogi problémákkal egyaránt szembesülnek. A szabályozás hiányosságai miatt a piaci viszonyok alig átláthatók, a bérlők hatékony védelme gyakorlatilag lehetetlen. A jelenség rendszerszintű, közvetlenül 600 ezer embert érint – ennyien laknak a becslések szerint magánbérlakásban – közvetetten pedig sokkal többet: mindazokat, akik egy jól működő bérlakásszektor hiányában nem jutnak hozzá megfelelő otthonhoz. A Habitat arra kéri a kormányt, hogy átfogó intézkedésekkel, fenntartható rendszer kialakításával tegye a bérlakást biztos és megfizethető lakhatási formává. Petíciónkkal nemcsak a jelenlegi állapotokra szeretnénk rávilágítani, hanem együttgondolkodásra, társadalmi párbeszédre kívánjuk ösztönözni a jogalkotót, szakértőket és minden érintettet” – mondta Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Habitat for Humanity Magyarország online elérhető petíciója három irányelv mentén javasol megoldást a hazai bérlakáshelyzet problémáira. A lakásbérlők és -kiadók nagyobb biztonságát jogaik és kötelességeik pontos törvényi meghatározásával, a viták rendezésének megfizethetővé, gyorssá és hatékonnyá tételével, a felek jobb tájékoztatásával, valamint az ügyletek legális keretekbe foglalásának ösztönzésével biztosítaná. Új adózási szabályokkal biztosítaná a bérlakások megfizethetőségét, emellett nonprofit lakástársaságok és lakásszövetkezetek megalakítását és kormányzati támogatását sürgeti.

A petíció aláírására a szervezet a fővárosi Rumbach Sebestyén és Dob utca kereszteződésében található kreatív installációjával és átfogó online és közösségimédia-kampánnyal hívja fel a figyelmet.

Habitat for Humanity

A Habitat for Humanity a világ 70 országában dolgozik azért, hogy minden ember egészséges, megfizethető, méltó otthonban élhessen. A lakhatási szegénység ma Magyarországon milliós tömeget érint. Ekkora probléma megoldásához széleskörű összefogásra és hatékonyabb lakáspolitikára van szükség. A Habitat for Humanity Magyarország 1996 óta több mint 150 házat épített, 720 lakást újított fel, 700 családnak adott műszaki tanácsadást lakhatása jobbá tételéhez, háztartás-gazdálkodási és képzési programjaiban mintegy 1100 ember vett részt, összesen 2150 családnak segített.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.