Belföld

A Magyar Politikatudományi Társaság is kifejezte szolidaritását a CEU-val

A Magyar Politikatudományi Társaság (MPTT) a március 28-án megjelent felsőoktatási törvénymódosítási javaslat, valamint annak a Közép-Európai Egyetemmel kapcsolatos összefüggései vonatkozásában az akadémiai tudományszabadság és a szolidaritás jegyében az alábbi közleményt adta ki, melyet változtatás nélkül közlünk.

“A Közép-Európai Egyetem Politikatudományi Tanszékén, valamint a többi társadalomtudományi tanszéken kollégáink, tagtársaink dolgoznak. Sokan közülük aktívan vesznek részt a Magyar Politikatudományi Társaság munkájában, volt és jelenlegi elnökségi tagok, elnökök, az MPTT szakmai díjainak birtokosai. Szakmai teljesítményük kiváló színvonalához kétség sem férhet, politikatudományi programjaik nemzetközi egyetemi rangsorokban előkelő helyen szerepelnek. A Közép- Európai Egyetem hallgatóink számára kiváló intézmény tanulmányaik folytatására, az intézmény könyvtára pedig mind hallgatóink, mind pedig kollégáink számára díjmentesen látogatható, nélkülözhetetlen, sőt, pótolhatatlan kutatóhely.

A Közép-Európai Egyetem a magyar társadalomtudomány és a magyar felsőoktatás kiemelt értéke, kivételesen inspiráló szellemi közeg, melynek megőrzése nemzeti érdek. Őszintén reménykedünk ezért a jelenlegi vitás kérdések gyors, a hazai társadalomtudományok fejlődését szolgáló megoldásában. Ebben a folyamatban, tudományos és szakmai társaságként mindenben segítséget kívánunk nyújtani a felek számára.

A Magyar Politikatudományi Társaság elnöksége”

Vasárnapra a CEU-ellenes törvényjavaslat miatt tüntetést szerveznek a szabad oktatásért.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a Fidesz-KDNP minden erejével nekiment a Soros György által alapított CEU-nak. Miután  kijött egy jelentés a külföldi egyetemek Magyarországi működéséről, amelyben azt írják, hogy a CEU szabálytalanul működik, kormány benyújtott egy törvényjavaslatot a felsőoktatási törvény módosításáról. Ebben szinte ellehetetlenítenék a CEU működését.

A törvényjavaslat benyújtása óta rengetegen kiálltak már a CEU mellett, többek közt az MTA bizottságai, az amerikai külügyminisztérium vagy az ELTE médiaszaka is, sőt már levelet írt 14 Nobel-díjas, és több mint 100 tudós is a kormánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik