Belföld

Az orvosok és ápolók hangnemét viselik legnehezebben a magyar betegek

Leginkább a hosszú betegelőjegyzési listákat, valamint az orvosok és ápolók hangnemét kifogásolják a betegek az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) legfrissebb felmérése szerint – számolt be róla a Magyar Idők.

A szervezethez tavaly érkezett több mint 14 ezer bejelentés öt százalékában panaszkodtak arra, hogy hosszúak a betegelőjegyzési és betegfogadási listák, hat százalék pedig az orvosok és ápolók hangnemét nehezményezte.

A beteglistákkal kapcsolatos panaszok tavaly az előző évhez képest 0,7 százalékkal nőttek.

Az OBDK-hoz fordulók több mint fele a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való jogának sérelme miatt tett panaszt, az emberi méltósághoz való jogáért 17 százalék emelt szót, a tájékoztatáshoz való jogának megsértését 14 százalék kifogásolta, az egészségügyi dokumentáció megismeréséhez való jogának sérelme miatt pedig 7 százalékuk szólalt fel.

A megelőző évhez képest tavaly 8 százalékkal többen, majdnem négyezren fordultak a gyermekjogi képviselőhöz. Nőtt azoknak a panaszoknak a száma is, amelyekben elvált szülők a gyermekeikkel való kapcsolattartás jogának sérelmét jelentették be a gyermeket gondozó szülő magatartása miatt.

A gyermekvédelemben élő gyerekektől érkező panaszok száma is nőtt: főleg azt kifogásolták, hogy nem szólhatnak bele az étrendjükbe és a ruházatukba, valamint a jogszabály ellenére nem kapják meg egy összegben a zsebpénzüket.

Az ellátottjogi képviselőkhöz tavaly 2015-höz viszonyítva 10,6 százalékkal több, 10 ezer 226 megkeresés érkezett, ezek 62 százaléka tájékoztatást kért. A panaszosok főleg a szociális intézményen belüli és kívüli szabad mozgás korlátozása miatt kértek segítséget, az idősotthonokban élők közül pedig jellemzően azt fájlalták, hogy nincsenek tekintettel egyéni szükségleteikre.

A lap szerint az elmúlt négy évben 95 ezer 464 megkeresést kaptak a beteg-, gyermek- és elláttottjogi képviselők, akik ettől az évtől az Emmi önálló szervezeti egységeként dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik