Belföld

Egy rakat háziorvos praktizál szakvizsga nélkül

háziorvosi rendelés (Array)
háziorvosi rendelés (Array)
Majdnem ezer olyan orvos van Magyarországon, akinek nincs háziorvosi szakvizsgája, de mégis praktizál. Vitatják az Emmi adatait.

Fontos választ adott egy fontos kérdésre Rétvári Bence államtitkár. Arról kérdezte őt Szakács László MSZP-s parlamenti képviselő, hogy mennyi orvos és milyen minőségben praktizál Magyarországon. Az adatokból kiderült, hogy 6209 gyakorló orvos van jelenleg, közülük csak 3780-nak van háziorvostani, 1496-nak pedig csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgája. Így jön ki a szám:

933 orvos dolgozik az országban szakvizsga nélkül.

Ezzel a számmal szembenáll egy másik szám: 287 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van Magyarországon. Hiába ad a kormány több milliós támogatást, egyelőre nincs áttörés e téren. A háziorvosok közben egye idősebbek, 46 százalékuk 60 évnél is korosabb.

Egy másik program is indult, mivel kevés a fiatal háziorvos: más területen szakvizsgát szerzett orvosok is vállalhatnak praxist háziorvostani vizsga nélkül, aminek megszerzésére öt évük van. Problémás még, hogy kevés a gyermekorvos, ezért sok háziorvos vegyes praxist vállal. Holott a gyermekorvosi munka speciális képzést igényel. Ők ugyanis csak négyhónapos gyermekorvosi képzést kapnak.

Érdekes még, hogy Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint nem létezik, hogy ilyen magas legyen a szakvizsga nélküli orvosok száma. 1998 december után ugyanis minden háziorvosnak kötelező volt szakvizsgát tennie.

(Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik