Belföld

Az Oktatási Hivatal megerősítette: törvényesen működik a CEU

A CEU most kapta kézhez az Oktatási Hivatal állásfoglalását, miszerint a Central European University (New York) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint

megfelel a magyarországi működés feltételeinek.

Ez megerősíti, hogy a CEU törvényesen működik Magyarországon a Miniszterelnök és más politikusok állításaival szemben.

Megállapítható, hogy a Central European University az Amerikai Egyesült Államok belső joga alapján elismert és fokozatadási joggal felruházott felsőoktatási intézmény, így megfelel a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 76.§ (1) bekezdésében foglaltatnak

– áll a CEU-hoz hivatalosan eljuttatott, az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja által a Felsőoktatási Nyilvántartási Főosztály részére küldött állásfoglalásban. A törvény 76. § (1) bekezdése szabályozza a külföldi egyetemek magyarországi működését.

A levél megerősíti, hogy

A Central European University felsőoktatási intézmény rendelkezik a New York államban területileg illetékes regionális akkreditációs bizottság, a The Middle States Commission on Higher Education általi akkreditációval, tehát az Amerikai Egyesült Államok belső joga szerint elismert felsőoktatási intézmény. Az intézmény által Magyarország területén folytatott, a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ felé továbbított oklevélhez vezető képzések, valamint az ezekre tekintettel kiállított oklevelek államilag elismert felsőoktatási fokozatot adó képzéseknek (okleveleknek) felelnek meg.

Az oktatási hivatal cáfol

Az Oktatási Hivatal közleményben cáfolta péntek este, hogy állásfoglalást adott volna ki arról, a Közép-európai Egyetem törvényesen működik.

A szervezet honlapján megjelent rövid közlemény szerint az Oktatási Hivatal “a CEU közleményére hivatkozva egyes portálokon megjelent híresztelésekkel ellentétben nem adott ki semmiféle állásfoglalást arról, hogy a CEU törvényesen működik”.

A CEU pontosít

Pontosította délutáni tájékoztatását a Közép-európai Egyetem péntek késő este: második közleményük szerint az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központjának megállapítása

a CEU egy korábbi engedélyezési ügyére vonatkozik, és a működési engedély felülvizsgálata még nem zárult le.

A CEU délután az Oktatási Hivatalra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy az egyetem a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint megfelel a magyarországi működés feltételeinek. Idézték az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja által küldött állásfoglalást, miszerint “megállapítható, hogy a Central European University az Amerikai Egyesült Államok belső joga alapján elismert és fokozatadási joggal felruházott felsőoktatási intézmény, így megfelel a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 76. paragrafus, 1. bekezdésében foglaltatnak.

A törvény említett bekezdése szabályozza a külföldi egyetemek magyarországi működését

– magyarázta az egyetem a közleményben.

Az Oktatási Hivatal – a CEU első közleménye után – közleményben cáfolta, hogy állásfoglalást adott volna ki az ügyben. A szervezet honlapján megjelent rövid közlemény szerint az OH “a CEU közleményére hivatkozva egyes portálokon megjelent híresztelésekkel ellentétben nem adott ki semmiféle állásfoglalást arról, hogy a CEU törvényesen működik”.

Ezután a CEU újabb közleményt küldött, amelyben pontosította korábbi megnyilatkozását. Eszerint az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja által tett megállapítások a CEU által még korábban az Oktatási Hivatalhoz benyújtott, 17 CEU-s képzés engedélyezési ügyére vonatkoznak.

A CEU-val kapcsolatos, jelenleg még tartó működési engedély felülvizsgálati eljárás még nem zárult le, de ez az eljárás is vizsgálja az Nftv. 76. Szakasz (1) bek. szerinti feltételeket, így a CEU ezen eljárás kapcsán is arra számít, hogy a hivatal megállapítja: a CEU mindenben megfelel a jelenlegi jogszabályi előírásoknak

– közölte az egyetem.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a Fidesz-KDNP minden erejével nekiment a Soros György által alapított CEU-nak. Miután  kijött egy jelentés a külföldi egyetemek Magyarországi működéséről, amelyben azt írják, hogy a CEU szabálytalanul működik, kormány benyújtott egy törvényjavaslatot a felsőoktatási törvény módosításáról. Ebben szinte ellehetetlenítenék a CEU működését.

A törvényjavaslat benyújtása óta rengetegen kiálltak már a CEU mellett, többek közt az MTA bizottságai, az amerikai külügyminisztérium vagy az ELTE médiaszaka is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik