Belföld

Veronai tragédia: légmaszkot használt a korábban alvászavarral kezelt sofőr

Alvási apnoe szindrómával kezelték, légmaszkban kellett aludnia a Veronában balesetet szenvedett, középiskolásokat és egyetemistákat szállító busz vezetőjének – számolt be a Bors. A sofőrt betegsége miatt korábban hónapokra eltiltották a vezetéstől, a tragédia idején azonban már szak- és üzemorvosi engedéllyel, jogszerűen dolgozott.

Csehák Hajnalka pszichológus a lapnak elmondta: az alvási apnoe szindróma következtében a betegek alvás közben elfelejtenek levegőt venni, leginkább a bölcsőhalálhoz hasonló. Hozzátette: azért veszélyes be­tegség, mert kialvatlanságot, napközbeni fokozott aluszékonyságot és koncentrációzavart okozhat. Leghatásosabb kezelése a pozitív légúti nyomás­terápia, a CPAP, ezt az érzékelővel összekötött maszkot használta a buszsofőr is a lap információi szerint.

Január 20-án az olaszországi Verona közelében szenvedett balesetet a busz, amely egy franciaországi sítáborból hozta volna haza a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait. Tizenhatan azonnal meghaltak, sokan megsérültek. A sérültek közül több embert csak napokkal a tragédia után, külön repülőgéppel szállítottak haza. A Veronánál balesetet szenvedett buszon 56-an utaztak, 43 gyermek, 11 felnőtt és a két sofőr. A szerencsétlenség egyik áldozata márciusban a Honvédkórházban halt bele sérüléseibe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik