Élő Belföld

Lázár a CEU-ról: Azt javasoljuk, mindenki higgadjon le

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatott, mit miért tesz a kormány.

Amiről szó esett:

  • az unió küzdelmei
  • európai nyomás alá kerül Magyarország a jogi határzár miatt
  • győzött a Csíki Sör
  • a magyaroknak tudnia kell, hogy más a Nutella Olaszországban
  • a CEU ellehetetlenítése
  • a vizes-vb költségei
  • megemelt reklámadó
  • Magyarország vérnyomása

Itt a vége, fuss el véle

Ennyi volt a 83. kormányinfó, reméljük jól szórakoztak. Lázár János elmondta, mit miért tesz a kormány. Alább minden részletet megtalál.

Lázár nem csicskázik

Két hete kiküldött a Fidesz-frakció egy közleményt, amiben szerepelt a csicska szó.

Lázár személy szerint nem szokott csicskázni, de mások attól még használhatják, a parlamenti légkörbe belefér.

Arra a kérdésre, hogy a választási kampányban használnak-e majd hasonló, vagy ennél durvább kifejezéseket, a miniszter úgy felelt,

Ne legyenek illúzióik, az elmúlt harminc év legdurvább kampánya következik.

Kovács bevallotta, őt nem verte át a CEU

A Hír TV kérdésére válaszolva a kormányszóvivő úgy fogalmazott, a CEU-n szerzett diplomája miatt

semmilyen hátrány nem érte.

Pedig alig valamivel több mint egy órája mondta el Lázár, hogy nem szeretnék, ha a külföldi egyetemek átvernék a diákokat.

A Heineken még nem úszta meg

Notifikációs céllal elküldték Brüsszelbe az önkényuralmi jelképek szabályozásáról szóló törvénytervezetet. Ez egy hat hónapos folyamat. Ha elutasítják, a kormány visszavonja, ha nem, akkor az országgyűlés elé kerülhet.

Lázárnak cseng a füle

A miniszter megismételtette az egyik kérdést. De nem azért, mert lankad a figyelme, hanem mert repülőről érkezett, és nem tiszta a hallása. Jobbulást innen is.

Lázár tulajdonképpen lehülyézte a HVG újságíróját

Joó Hajnalka írta meg ma, hogy a CEU rektorának három hete megküldték már a törvényjavaslatot.

Lázár erről nem tudott semmit mondani, de annyit azért megjegyzett személyes tapasztalatokra hivatkozva a HVG védelmében, hogy

Joó Hajnalka írásainak a 10 százaléka igaz, 90 százalék fölött a hülyeség kategóriába tartozik.

Fellélegezhetnek a gazdák

Lázár nem általánosítana, szerinte elég komoly probléma lenne, ha a gazdáknak csak EU-s pénzből tudna műtrágyát venni.

A mezőgazdasági támogatásokat mindenki meg fogja kapni.

Szijjártó kontra Duterte

Nem Szijjártó Péter volt az első, aki a világ külügyminiszterei közül a Fülöp-szigeteken járt, a norvég például már kezelt Rodrido Dutertével.

Magyarország sosem veszi a bátorságot, hogy egy állam berendezkedését kívülről bírálja.

Lázár kijelentette, Rodrigo Dutertén kívül élnek még százmillióan az országban, akiket kereskedelmi szempontokban nem feltétlen kell figyelmen kívül hagyni.

Igaza volt Tarlósnak

Az ORFK álláspontja szerint a közterület-felügyelet által alkalmazott kamerák felvételei alapján a gépjárművezető távollétében nem lehet büntetni.

Lázár világosabb és egyszerűbb jogi környezetet szorgalmaz.

Lázár nem érti, miért szűnne meg a CEU

Nem állítunk teljesíthetetlen feltételeket, mert egy szintén másik amerikai egyetem jelenleg megfelel a törvényi követelményeknek

– mondja Lázár.

Kovács Zoltán büszke rá, hogy a CEU-nál diplomázott.

Jót tett neki

– szólt közbe Lázár.

Kovács egyébként reméli, hogy sikerül megegyezni, hogyha egy nap alatt ekkora támogatásra tett szert a felfújt ügy.

Lázár nem tartja sportszerűnek, hogy a magyar egyetemek nem adhatnak külföldi diplomákat.

Hogy lehet, hogy egy másik Magyarországon működő egyetem adhat külföldi diplomát, úgy, hogy neki sincs külföldi felsőoktatási tevékenysége. Ez mire jó? Legyenek egységes szabályok.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyszerűen nem érti meg, hogy miért szűnne meg a CEU. Majd megoldja a két állam egymással.

Az együttműködési szerződés csak erősítheti az egyetemet. Politikai hisztériakeltés zajlik, mert 2018-ban választások jönnek.

Jó hír az RTL-nek

A reklámadó volt az első olyan adópolitikai döntés, amit felfüggesztett az Európai Bizottság. Az RTL pert nyert Magyarországgal szemben, az eddigi adóbevétel 20 milliárd forint volt, amit most visszakapnak az adófizetők.

Jó hír az RTL-nek. Kérdés, hogy mire költik

– viccelődött Lázár.

Az EB ítélete nyomán 100 millió forint felett egységes adókulcsot kell bevezetni, ezért lesz kilenc százalék a reklámadó, de csak jövőre, idén még csak öt százalékot kell fizetni.

Lázár: Méltatlanok a pitiáner viták az uszodaépítésekről

Magyarország először kerül egy sportvilágesemény középpontjába, ami minimum százmilliók, de lehet, hogy milliárdnyi érdeklődő kíváncsi lesz – mondta a miniszter.

Nem csak abban vagyunk érdekeltek, hogy úszóink jól szerepeljenek, hanem a jó szervezésben is, amivel letehetjük a névjegyünket. Méltatlannak tartom a pitiáner vitákat, amik az uszodák megépítéséről zajlanak. Ennél sokkal nagyobb a megrendezési felelősség.

Hozzáfűzte, a megépítéssel elszámol a kormány, a magyar adófizetők pénzét célszerűen, jól használják fel.

A vidéki Magyarország számára is jó bemutatkozási lehetőség lesz, tekintve, hogy Balatonfüred is helyszíne lesz a vb-nek. Itt kétszáz versenyző és megközelítőleg kétszáz kísérő lesz, a nézőszámot nem tudta megítélni Lázár János.

Hunexit?

Egész biztos, hogy súlyos nyomásgyakorlás lesz a jogi határzár miatt a következő hetekben, mondta el megint Lázár.

Elmondta, Magyarország kifejezte a szolidaritását Európa irányába azzal, hogy 200 milliárd forintért kerítést épített a határra.

A Hunexit nem elképzelhető.

Nem megfutamodni kell, hanem a kormány álláspontját megvédeni és a politikai kesztyűt felhúzni.

Hamarosan kiürülnek a menekülttáborok

Magyarország azzal, hogy az illegális bevándorlókat megállítja, azzal a római nyilatkozatban foglalt jövőképnek tesz eleget – így Lázár.

A miniszter többször járt olyan találkozókon a miniszterelnökkel, ahol az osztrák és a német kormány vezetői határozottan kérték őket, ne engedjenek be senkit az országba.

A menekülttáborokban 520 menedékkérő tartózkodik jelenleg. Ezek idővel kiürülnek, mert

  • vagy visszaszállítják őket a tranzitzónába
  • vagy átmennek Ausztriába
  • és a határzár miatt nem jöhetnek be.

Pszichiátriai ellátást igénylő menekült is van a tranzitzónákban. A migránsoknak többek közt egészségügyi ellátást és napi háromszori étkezést biztosítanak.

Lázár János: Siralmas, hogy 28 külföldi egyetemből 27 problémás

Lázár János elmondta, tavaly 28 intézmény vizsgálatát kezdték meg. A jelentés alapján az EMMI a törvényesség visszaállítását kezdeményezte.

A döntést jelentős hisztéria követte, a Stratégiai Kabinetben nyugodt volt a hangulat, nem merült fel a jelenlévőkben, hogy politikai problémákat okozó előterjesztés lenne. Azért nem, mert az Oktatási Hivatal minden öt évben folytat ellenőrzést, és azt próbálja felmérni, hogy a külföldi egyetemek milyen képzést nyújtanak Magyarországon és betartják-e azt, amit ígérnek, vagy becsapják a hallgatókat, esetleg versenyelőnyre tesznek szert a többi egyetemmel szemben.

Azt javasolják, hogy a következő években Magyarországon csak olyan külföldi egyetem működhessen, amely működését a származási ország és Magyarország nemzetközi szerződése biztosítja. Szeretnék megismerni a származási hely szerinti ország álláspontját, az is fontos, hogy államilag elismert egyetem legyen abban az országban is, ahonnan származik.

Lázár nem látja, hogy ebben mely pont lenne az, amely politikailag érzékeny, mert amikor egy külföldi egyetem megkezdi Magyarországon a működését, az a magyar állam felelőssége is. Az államnak garancia kell rá, hogy a kapott papírral nem csapják be a hallgatókat.

Siralmas, hogy a 28 vizsgált egyetemből 27 problémás. Vannak, akik effektíve nem végeznek tevékenységet.

Egy olyan felsőoktatási intézmény van, ami minden elvárásnak megfelelt. Egy olyan egyetem, amely magát liberális egyetemként hirdeti. Az egyetem tavaly Csányi Sándort választotta díszdoktorrá.

Lázár szerint minden külföldi egyetem számíthat rá, hogy fair, korrekt módon fogja megvizsgálni a kérelmét. Semmi mást sem szeretnének elérni, csak hogy mindenki tartsa be a játékszabályokat. Mivel a magyar törvények Magyarországon mindenkire vonatkoznak, ezért azokat be kell tartani.

Azt javasoljuk, hogy mindenki higgadjon le. Palkovics László a nap 24 órájában várja a megkereséseket.

Tudnia kell a magyaroknak, mit esznek

Az új Nébih-vizsgálat bebizonyította, hogy valóban silányabb minőségű termékek kerülnek Magyarországra, mint nyugatra.

Lázár János elmondta, a hét vizsgált sörből öt különbözött összetevőiben. A V4-ek Brüsszelhez fordult.

Első lépésben azt szeretnénk elérni, ha Brüsszel olyan szabályt hozna, ha más egy termék összetétele, mint Olaszországban, akkor a fogyasztóknak legyen joguk arra, hogy lássák, mást kapnak, mint amit ott árusítanak

– mondta Lázár.

A Csíki Sör márkanév megmentése érdekvédelmi siker

Régi-új sörmárkával gyarapodhat a magyar sörpaletta, miután a Heineken és a Csíki Sör megegyezett, így a márkanév megmaradhat.

Elismerésünket nyugtázhatjuk és fejezhetjük ki annak a közösségnek, aki az ügyben a legtöbbet tett, akár egy sör kiöntésével.

Mint mondta,  az, hogy meg tudták menteni a nemzeti érdekvédelemnek szimbolikus és fontos állomása.

Mindenki, aki magyar cégeket támad meg, számíthat rá, hogy a magyar kormány megtalálja a módját, hogy megvédje a vállalat érdekeit

– jelentette ki Lázár.

Veszélyben a rezsicsökkentés

 

A rezsicsökkentés ellen komoly lépéseket próbál tenni az Európai Unió, több kötelezettségszegési eljárás is kilátásban van.

Az EU nem szeretné, ha a kormány szabályozna az áram- és a gázárakat

– mondta Lázár.

Lázár: A Helsinki Bizottság politikai szervezet

Március 28-án hatályba lépett a jogi határzár, amely kizárja annak a lehetőségét, hogy a migránsok szabadon mozogjanak az országban. Ennek kapcsán három hónapra munkacsoport jön létre, különböző szempontok alapján mérlegel majd.

A kvótaper kitűzésre kerül a közeljövőben, a következő hetekben és hónapokban az Európai Bizottság ezáltal nagyon komoly nyomást helyez majd Magyarországra többek közt a civil szervezetek által.

Az európai nyomásgyakorlás jegyében olyan strasbourgi ítéletek jöhetnek a következő hetekben, amivel az unió megpróbálja megdönteni a magyar határvédelmet

– jelentette

Megjegyezte, ebben egy partnert találtak, a Helsinki Bizottságot, ami komoly jogvédő tevékenységet végzett az elmúlt évtizedben, de mostanra politikai szervezetté vált és nyílt politikai munkát végez, ami szíve-joga.

Azt kérjük tőlük, hogy a magyar emberek szempontjait is mérlegelje, amikor megpróbál jogi eseteket kreálni a menekültügyből. Remélem, nem üzleti szempontok állnak mögötte.

Lázár elmondta, ha valóban nem pénzről és egzisztenciáról van szó, akkor a Strasbourg által odaítélt 2,7 millió forint ajánlják fel a határon segítő Magyar Ökomenikus Segélyszervezetnek és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak.

Két dologgal küzd az Unió a héten

Az egyik a Brexit, a másik a 60. évforduló alkalmából összehozott közös nyilatkozat, amit Rómában hitelesítettek az EU tagállamai.

Lázár szerint gyönge országok, gyönge nemzetek képtelen rá, hogy erős egységet alkossanak. A V4-ek érdemben tudott hozzátenni a nyilatkozathoz.

Olvasói sztorik