Belföld

Koszban, mocsokban nevelte, súlyosan elhanyagolta gyerekeit a tatai pár

Hamarosan bíróság elé állítanak egy tatai házaspárt, akik a vád szerint súlyosan elhanyagolták négy gyermeküket, két fiút és két lányt. Kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt kell felelniük.

A vádirat szerint a család egy tanyán élt a város határában,”rendezetlen körülmények között, elhanyagolt környezetben”.  Egy présházból kialakított épületben laktak, ahol nem volt fürdőszoba és konyha, de a legalapvetőbb háztartási eszközökkel és berendezési tárgyakkal sem rendelkeztek, vezetékes víz hiányában pedig az egy kilométerre lévő kútra jártak ki. A kert műveletlen, gazos, az udvar szemetes volt.

A szülők ittak, mindennaposak voltak a veszekedések, a férfi többször megverte feleségét a gyerekek előtt. Az apának nem volt munkahelye, de otthon sem dolgozott, a szükséges javításokat sem végezte el a ház körül. Az anya nem főzött, nem takarított, a gyerekek viseltes, koszos ruhában jártak. A külső támogatást elutasították, így például amikor az önkormányzat a kitört ablaküvegek beüvegezésében akart nekik segíteni, szándékosan elmentek otthonról a megbeszélt időpontban.Az együttműködés teljes hiánya nyilvánult meg a gyermekvédelmi szakemberek és a pedagógusok irányába is a vád szerint. A házaspár az iskolával sem tartotta a kapcsolatot: szülői értekezletre nem jártak, a gyermekek iskolai bizonyítványát nem vették át, a tankönyvekért nem mentek el, a tervezett családlátogatásokat elhárították. A szülők a gyermekekkel nem foglalkoztak, nem tanultak velük, a szükséges orvosi vizsgálatokra sem vitték el őket.

A szülők viselkedése, italozó, agresszív életmódja, és a gondoskodás teljes hiánya következtében a gyermekek erkölcsi, érzelmi, értelmi fejlődése sérült.

A fenti bűncselekményért egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik