Belföld

Enyhébb büntetést kaptak a szülők, akik a tűző napon, autóban hagyták kisbabájukat Budán

Tíz hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte másodfokon a Fővárosi Törvényszék azokat a szülőket, akik 2015 nyarán egy III. kerületi pláza parkolójában, a tűző napon autójukban hagyták kisbabájukat, míg ők bementek vásárolni. Első fokon Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság járt el, akkor egy év hat hónapot kaptak három évre felfüggesztve.

A korábbi döntés szerint a pár az autó ablakait pár centiméterre lehúzta, az ajtókat pedig bezárták, így hagyták magára a kicsit. Ekkor déli hőség volt, 28-31 fok. Háromnegyed órája bent voltak már, a baba pedig folyamatosan sírt. A kocsiban volt ugyan mobil, rajta egy bébiőr-applikációval, de hiába jelzett nyolcszor, nem hallották a figyelmeztetést, nem mentek vissza hozzá. Két járókelő szólt a biztonsági szolgálat embereinek, majd a mentőknek és a rendőrségnek is.

Az elsőfokú bíróság 2016 májusában a rendelkezésére álló rendőri és meteorológiai jelentések, fényképfelvételek, tanúvallomások, a szülők ténybeli beismerő vallomása, valamint egyéb okirati bizonyítékok alapján a vádat megalapozottnak találta és megállapította, hogy a vádlottak társtettesként követték el a kiskorú veszélyeztetésének bűntettét. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, a védő elsődlegesen felmentésért, másodlagosan pedig enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Az ügyet másodfokon tárgyaló Fővárosi Törvényszék büntetőtanácsa a Fővárosi Főügyészség súlyosítást, valamint a védő felmentést célzó indítványát nem találta elég alaposnak, míg a védő enyhítésre irányuló kérelmét kellően alátámasztottnak ítélte. A másodfokú bíróság mellőzte a súlyosító körülmények közül a társtettességre való utalást – mert
álláspontja szerint a szülők önállóan felelnek kiskorú gyermekükért –, így súlyosító körülmény hiányában, az enyhítő körülmények túlsúlyára tekintettel változtatott a korábbi döntésen.

A tanácselnök szóbeli indoklásában hangsúlyozta, hogy a vádlottak még akkor is, ha rövid ideig ugyan, de súlyos kötelezettségszegést követtek el, mert egy másfél hónapos csecsemő esetén a szülők alapvető, elemi kötelezettsége gyermekük tényleges és folyamatos felügyelete, a veszélyhelyzetek megelőzése, környezeti ártalmaktól való megóvása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik