Belföld

Nem vonja vissza a kormány a CEU-t ellehetetlenítő javaslatot

Ragaszkodnak ahhoz, hogy a külföldi intézmények működését nemzetközi megállapodásba foglalják.

A kormány nem látja indokoltnak a felsőoktatási törvénymódosító javaslat visszavonását – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miután szerdán este tárgyalt egymással Palkovics László oktatási államtitkár és Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora. A törvénymódosító javaslat ellehetetlenítené a CEU működését.

A minisztérium közleménye szerint Palkovics kijelentette: a kormány célja a külföldi egyetemek magyarországi működésének rendezése, és szerintük „vitán felül áll”, hogy a területen „számos szabálytalanságra derült fény”. Az államtitkár közölte azt is: a kormány kész nemzetközi megállapodást kötni az Egyesült Államokkal a CEU és a másik három érintett amerikai intézmény működésének rendezése céljából, a tárgyalásokra egy teljes év áll rendelkezésre.

Ignatieff felvetette, hogy ilyen szerződést az egyetem vonatkozásában a szövetségi kormány nem, csak New York állam kormánya köthet. Palkovics erre azt mondta: a kormány erre is nyitott. Az államtitkár szerint a kormány számára az a fontos, hogy a nemzetközi státusú egyetemek működtetésében az érintett államok szerepet vállaljanak, az esetleges problémákra közösen találjanak megoldást. Azt állította: a szabálytalanságok részben arra vezethetők vissza, hogy a magyar szerveknek nincs joghatóságuk a külföldi képzésekre, a külföldi hatóságok pedig nem figyelnek ezekre.

A rektor a minisztériumi közlés szerint azt mondta: a tervezett törvénymódosítás súlyosan sérti az egyetem érdekeit, mert a működésének feltételévé teszi a jövőben egy nemzetközi szerződés megkötését. Attól tart, hogy ez el fogja lehetetleníteni az amerikai diplomák kiadását, illetve csorbítani fogja az egyetemi autonómiát és a tanszabadságot. Megerősítette, hogy az egyetem a jövőjét Budapesten képzeli el, ezért kérte a törvénytervezet visszavonását.

Szerdán a CEU-n fórumot tartottak, ahol Ignatieff kijelentette: nem fogják bezárni az egyetemet. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik