Belföld

Messze a Fidesz a legellenszenvesebb pártunk

A Fideszt 30, az MSZP-t és a DK-t 14-14, a Jobbikot a választók 11 százalék utasítja el.

Az Iránytű Intézet Magyar Nemzetnek készített felmérésénél csak egy pártot lehetett megjelölni. A Fidesz szavazói közül a legtöbben (29 százalék) a DK-t utasítják el, majd az MSZP (26%) és a Jobbik (16%) következik. A Jobbik táborában 52 százalék a Fidesz–KDNP-t, 13-13 százalék az MSZP-t és a DK-t nevezte meg legellenszenvesebb pártként. A szocialista szavazók 69 százaléka a kormánypártokat, 18 százaléka a Jobbikot utasítja el leginkább.

A bizonytalan szavazók relatív többsége (42 százalék) a Fidesz–KDNP-t utasítja el első helyen.A másodlagos pártpreferenciák alapján az LMP áll a legjobban, a legtöbben (10%) a zöldpártra voksolnának, ha kedvencükön kívül még egy pártra szavazhatnának. Az LMP-n kívül a Jobbik rendelkezik még nagyobb tartalékkal, 9 százalék nevezte meg második helyen. Meglepő módon a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) futott be a harmadik helyre, és a Momentum is kapott 4 százalékot. A legtöbb pártnak vannak tartalékai, de egyik sem emelkedik ki a mezőnyből.

Minden ötödik választónak kizárólagos a pártpreferenciája, azaz nem szavazna másodsorban senkire.A Fidesz–KDNP szavazók 39 százaléka sem tudott megnevezni olyan pártot, amelyikre szívesen szavazna. 22 százalék a Jobbikra voksolna másodsorban, 12 százalék az LMP-re, 8 százalék a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra, 11 százalék bizonytalan másodlagos preferenciáját illetően.

A Jobbik szavazók 30 százaléka nem szavazna másik pártra, 22 százalék az LMP-t, 16 százalék a kormánypártokat támogatná másodsorban, 11 százalék bizonytalan. Az MSZP-szimpatizánsok 31 százaléka másodsorban a DK, 18 százaléka a Jobbik, 14 százaléka az Együtt, 12 százaléka az MKKP, 8 százaléka az LMP, 4 százaléka a Momentum támogatója lenne.

A választók többsége (52 százaléka) szerint a Jobbiknak több szavazója lenne egy jövő vasárnapi választáson, mint egy baloldali pártokból álló összefogásnak. Az Iránytű elemzése szerint jelentős (30 százalékos) az ellentábor aránya is, a baloldali pártok erő felmutatásával behozhatják lemaradásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik