Belföld

Két focicsapatnyi ember mosta nagyüzemben a pénzt

A mérleg: 22 gyanúsított és több mint félmilliárd forintos kár.

A tettesek Európában, Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban működő cégek informatikai rendszerét törték fel 2014. július és 2015. július között. Az érintett vállalkozások üzleti levelezéseiből megszerzett információkkal, valós üzleti partnereket felhasználva, vagy magukat valós üzleti partnernek kiadva különböző szolgáltatások, termékek értékesítését és/vagy vásárlását színlelték – írja a police.hu.

A külföldi cégek a fiktív vásárlások ellenértékét kameruni és nigériai állampolgárok ellenőrzése alatt álló magyarországi bankszámlákra utalták. A tevékenységet főleg egy 23 éves kameruni férfi irányította. Ő és huszonegy társa döntött az így befolyó összegek készpénzben történő felvételéről, vagy másik számlára történő utalásáról.

A nyomozók összesen huszonkét gyanúsítottat azonosítottak, hallgattak ki. A bűncselekménnyel okozott kár meghaladja a félmilliárd forintot.

A Vas Megyei Rendőr‑főkapitányság Bűnügyi Osztályának Gazdaságvédelmi Alosztálya a pénzmosás megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást lezárta, az iratokat a Fővárosi Főügyészségnek vádemelési javaslattal továbbította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik