Belföld

CEU: Ezt az egyetemet soha nem fogjuk bezárni

A kormány kedd este a semmiből hirtelen benyújtott egy törvényjavaslatot, amely úgy módosította volna a felsőoktatási törvényt, hogy a gyakorlatban ellehetetleníti a Közép-Európai Egyetem működését Magyarországon. Az egyetem vezetése először közleményben reagált, de szerda délután sajtótájékoztatót is tartottak, ahol elmondták, hogy a CEU nem tervez sem engedni a törvénytervezetnek, sem elköltözni Budapestről. Azt akarják, hogy a kormány ne csak visszavonja a törvényjavaslatot, de adjon újabb garanciákat arra, hogy a CEU zavartalanul műkődhet majd Budapesten.

Michael Ignatieff, a CEU rektora azt mondta, hogy a CEU sorsa nemcsak magyar, hanem nemzetközi ügy is. Az Egyesült Államok már kiállt a CEU mellett és közölték, hogy nem támogatnak olyan döntést, ami veszélybe sodorja az egyetem jövőjét. De nemcsak az egyesült Államok, hanem Kanada is mellettük áll.

Sőt, Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere is kifejezte a támogatását. 

A CEU bezárásával kapcsolatos érdeklődést az is remekül mutatja, hogy a sajtótájékoztatóra a BBC, a Reuters, az AP és a Bloomberg is eljött, a nyugati sajtó kifejezetten figyeli az eseményeket.

Ignatieff azt mondja, hogy a magyar kormány törvénytervezete célzottan és diszkrimináltan támadja a CEU-t, és a magyar felsőoktatás akadémiai szabadságát. A CEU egy közös amerikai-magyar egyetem, ahol 117 országból tanulnak diákok. Ez egy teljesen független akadémiai intézmény, amelyet minden amerikai és magyar hatóság akkreditált és elfogadott.

Az egyetem minden esetben tökéletesen elfogadta és betartotta a magyar és amerikai szabályozásokat, legyen szó adózásról vagy bármi másról. Ignatieff szerint minden alkalommal nagyon figyeltek, hogy betartsák ezt.

Szerinte ennek az ellenkezőjét állítani becsületsértés, és emiatt jogi lépéseket fognak tenni. A tegnap benyújtott tervezet létében fenyegeti a CEU-t. Ha elfogadják, akkor a CEU élni fog minden jogi lehetőségével, hogy biztosítsa a túlélését.

Ezt az egyetemet soha nem fogjuk bezárni, és folytatni fogjuk minden szakunkat, nem számít, mi történik. Ha az oktatóink megjelennek Szeptemberben, akkor mi ott leszünk, hogy oktassunk. Nincs más otthonunk, csak Budapest. Budapest jó volt hozzánk, mi pedig jók voltunk Budapesthez. Semmi rosszat nem tettünk. Ha haragot hallanak a hangomban, az azért van, mert arra gondolok, mennyi mindennel járultunk hozzá a magyar akadémiai élethez

– mondta Ignatieff, hozzátéve, hogy a törvénytervezetet vissza kell vonni.

Enyedi Zsolt, az egyetem magyar ügyekért felelős rektorhelyettese azt mondta, hogy a követelés, amely szerint kormányközi szerződéshez kötnék az egyetem működését, azt jelentené, hogy eddig egy egyetemi hivatal döntötte el, hogy oktathatnak-e, de mostantól ez egy politikai döntés lenne. Ez nemcsak a CEU-nak, de a magyar felsőoktatásnak is rossz lenne.

Másrészt megköveteli, hogy a külföldi egyetemnek oktatási tevékenysége legyen az anyaországában. A CEU Enyedi szerint nem így lett kialakítva, és rengeteg ilyen egyetem létezik. Ez egy bevett forma.

Miért lenne attól jobb a magyar felsőoktatás, ha nekünk New Yorkban is van campusunk. Eddig az történt, hogy a Közép-Európai egyetem, mint a CEU magyar fele bonyolította le a CEU, mint angol fél oktatását. Jogilag két intézmény testesítette meg az egyetemet. Ez mostantól nem lehetséges, mert magyar egyetem nem köthet megállapodást az Európai Gazdasági Térségen kívüli egyetemmel. Eddig erre volt lehetőség, mert az OECD tagországokkal is lehetett szerződést kötni. Ráadásul az új tervezet szerint két Magyarországon regisztrált egyetemnek nem lehetett ugyanaz a neve. A Közép-Európai Egyetemnek értelemszerűen ugyanaz a neve, mint a Central European Universitynek, ezért valamelyiket meg kell változtatni.

Fodor Éva, az egyetem rektorhelyettese azt mondta, hogy az egyetem diákjait arra kérték, hogy kezdjenek kampányba, írjanak leveleket olyan ismerősöknek, akiktől segítséget kérhetnek, hogy a CEU tovább működhessen Magyarországon.

Ignatieff még azt is hozzátette, hogy ez a törvénytervezet máris árt a magyar-amerikai kapcsolatoknak. De nemcsak ezeknek, hanem Magyarország európai uniós kapcsolatainak is. Szerinte ezt mutatja az is, hogy hét ország diplomatái voltak ott a sajtótájékoztatón.

A rektor szerint a kormány elvesztette a bizalmukat, ezért

ha visszavonják a javaslatot, és visszatérnek a jelenlegi jogi státuszukhoz, az nem elég.

Le kell ülniük a kormánnyal, és ki kell találni egy olyan megoldás, amellyel a CEU sértetlenül működhet tovább Magyarországon.

Ignatieff szerda este találkozik Palkovics felsőoktatásért felelős államtitkárral.

Három-négy hete próbálunk leszervezni egy találkozót, eddig nem sikerült. Ma végre találkozhatunk.

Azt mondja, a nagykövetek jelenléte mutatja meg igazán, hogy mi múlik ezen a törvényjavaslaton. Magyarország nemzetközi megítélése a tét. Azt is elmondta, hogy sok e-mailt kapott, és más egyetemek rektorai is megkeresték. Mivel a CEU tagja a rektori konferenciának, ezért velük is találkozni fognak.

Enyedi pedig azt reméli, hogy értelmes párbeszédet fognak folytatni Palkovics államtitkárral, mert a múltban jó benyomásokat szereztek róla, de az a kérdés, hogy mennyire van megkötve a keze, hozhat-e bármilyen döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik