Belföld

Török Gábor: A Fidesz a nagy honvédő háborúval fut neki 2018-nak

török gábor (török gábor, )
török gábor (török gábor, )

Török Gábor politológus szerint az a legvalószínűbb, hogy a Fidesz a 2018-as választás kampányát az ország külföldi erőktől való megvédésének narratívájára fogja felhúzni. A kormánypárt saját szavazótáborának megszólításához, így a választási győzelemhez ez a stratégia elég lesz, kivéve, ha történik valami előre nem látható.

Minden ügyben azt látom, hogy a Fidesz ugyanazt a koreográfiát játssza el, amit nagyjából úgy lehet összefoglalni, hogy a magyart megvédjük a külföldi ellen

– mondta Török Gábor politológus az InfoRádió Aréna műsorában. Török Gábor szerint elképzelhető, hogy a Fidesznek van valamilyen, a rezsicsökkentéshez hasonló titkos fegyvere, de azt tartja valószínűnek, hogy a Fidesz abban hisz, amit eddig tett: ez a megvédés. Megvédés a migráció, terrorizmus ügyében, a vörös csillag ügyében, és minden más területen is a nemzeti érdekek megvédése.

Véleménye szerint ez egy egyszerű, de nagyon működőképes séma, és a saját szavazóik rezonálnak rá. Ehhez a sémához nem szükséges, hogy a fenyegetés valós legyen, csak az kell, hogy elhiggyék, ez a fenyegetés létezik. És nem is mindenkinek kell elhinnie, alapvetően csak a Fidesz célközönségének, nagyjából 2-2,5 millió választónak – mondta Török.

A Fidesz az elmúlt időszakban már nyilvánvalóan csak és kizárólag a saját szavazóival foglalkozik. Az ellenzéki szavazókat persze próbálja lebeszélni arról, hogy az ellenzéki pártokra szavazzanak, de alapvetően nem akarja őket átcsábítani a táborába.

Az elemző szerint ez elegendő lesz az újabb győzelemhez. Hacsak nem történik valamilyen jelentős változás a magyar politika tematikájában, nem lesz valamilyen jelentős botrány vagy nem szakad valamilyen formában a kormányoldal, akkor a Fidesz ezzel a „védelem-nemzeti szuverenitás-magyar érdekek” köré rendezett politikával jó eséllyel pályázik arra, hogy ezt a kétmilliós szavazótábort a választásokon is maga mögött tudja majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik