Belföld

Orbán: Ha Európában van jövő, akkor az elsősorban Közép-Európában van

Az európai jövő a visegrádi négyekben (V4) van – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő kedden Varsóban, a Közép- és Kelet-európai Innovátorok Kongresszusa (CEE Innovators Summit) elnevezésű konferencián, ahol V4-es kollégáival – a házigazda lengyel, valamint a szlovák és a cseh kormányfővel – közösen vett részt.

A miniszterelnök elmondta:

arra számít, hogy az európai fejlődés súlypontja a kontinens nyugati részéről a közepére fog kerülni.

Szerinte “ha Európában van jövő, akkor az elsősorban Közép-Európában van”, mert a nyugatiak olyan “hátizsákokkal” indulnak a versenyfutásba, amelyekkel nehéz lesz boldogulni.

A miniszterelnök arra számít, hogy évek múlva úgy fognak beszélni a V4-ekről mint Európa legerősebb gazdasági motorjáról.

Orbán Viktor Magyarországról elmondta: bár az ország kijött a pénzügyi válságból, de a gazdasági növekedés 3 százalékos sávban van, ami a közepesen fejlett országok csapdája. A kérdés az – magyarázta -, hogyan lehet erről a szintről felugrani az 5 százalékos bővülési sávba.

Innovációra, teljesen más gazdasági gondolkodásmódra van szükség

– mondta a kormányfő, majd megjegyezte, hogy ennek jegyében Magyarországon az innovációra szánt forrásokat kivették a minisztériumi struktúrából, áttették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapba, és így egy bátrabb fejlesztéspolitikát folytatnak.

Jó reményeink vannak, hogy ennek eredményeképpen a 3 százalékos növekedési sávból fel tudunk menni az 5 százalékra

– tette hozzá.

Kiemelte:

Ha nem leszünk innovatívabbak, mint a nyugat-európai országok, akkor (…) maradunk közepesen fejlettek, ami persze még mindig sokkal jobb, mint a KGST-hez tartozni és szovjet megszállás alatt élni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ő a 2008-as pénzügyi válságot – ellentétben az európai vezetők egy tekintélyes részével – egy strukturális válságnak tartja, amely versenyképesség-vesztéssel járt. A versenyképesség visszaszerzéséhez szerinte meg kell újítani a politikát, nem lehet ugyanazokat a válaszokat adni, mint korábban. Magyarország ezért a korábbiakhoz képest egy teljesen más útvonalon indult el – mondta.

(mti, Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik