Belföld

Megakadályozták egy terhes nő és nyolc gyermek tranzitzónába szállítását

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ideiglenes intézkedést hozott ügyükben.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága hétfőn este ideiglenes intézkedéssel megtiltotta, hogy a szerb határ menti tranzitzónába szállítsanak egy veszélyeztetett terhes, pszichiátriai kezelésre szoruló ugandai nőt és nyolc gyermeket Fótról, a kísérő nélküli kiskorú menedékkérők otthonából – idézi a Magyar Helsinki Bizottság közlését a hvg.hu. A szervezet a Facebookon azt írja: az egyik gyermek egyiptomi keresztény, a nő pedig kínzás áldozata.

A strasbourgi bíróság beavatkozását a jogvédő szervezet indítványozta múlt pénteken és hétfőn délelőtt. Közleményükben azt írták: a gyors intézkedésre azért volt szükség, mert kedden lépett hatályba az új határőrizeti szabályozás, amelynek értelmében sérülékeny, egyedi bánásmódot igénylő ügyfeleiket a déli határszakaszon lévő „konténerfogdába” zárhatták volna.

Az új szabályozás semmiféle egyéni körülményre nincsen tekintettel, és a kísérő nélküli 14 év alatti kiskorúakat kivéve az összes menedékkérőt automatikusan elzárja a röszkei vagy a tompai tranzitzónába

– közölték.

A strasbourgi bíróság az üggyel kapcsolatban kérdéseket tett fel a kormánynak arról, hogy mi a panaszosok átszállításának jogalapja, és a tranzitzóna alkalmas-e a sérülékeny menedékkérők speciális igényeinek kielégítésére.

A Magyar Helsinki Bizottság rámutatott: már 2015 szeptemberében felhívták a kormány figyelmét a szabályozás jogellenességére, a kedden hatályba lépő rendelkezések pedig megsértve az Alaptörvényt és az Európai Emberi Jogi Egyezményét, illetve az uniós jogot, és semmibe véve az emberiességet és ésszerűséget figyelmen kívül hagyják a menedékkérők személyes körülményeit, és előírják minden kérelmező, így a 14 év feletti gyerekek jogellenes fogva tartását anélkül, hogy biztosítanák a megfelelő befogadási körülményeket.

A kormány mindeddig nem állt elő érdemi érvekkel, amelyek álláspontját jogilag alátámasztanák

– mutatnak rá, hozzátéve, hogy menekültügyben a kormány nincsen tekintettel vállalt emberi jogi kötelezettségeire és a jogállami értékekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik