Belföld

Veronai buszbaleset: négymillió forintot ajánlott fel a biztosító az egyik áldozat családjának

Négymillió forintot ajánlott fel a biztosító a veronai busztragédia egyik áldozata után a gyászoló szülőknek, írja a borsonline.hu. Más lenne a helyzet, ha a károsultak és a buszos társaság, azaz a Pizolit Kft. ügyvezetője, Czakó Tibor írásban megállapodnának arról, hogy az olasz jogrendszer szerint intézik az ügyet a biztosítóval.

A károsultak ügyvédei egy hónapja igyekeznek beszerezni ehhez a busztársaság vezetőjének hozzájárulását, ám ez idáig nem járt sikerrel. A Borsnak az egyik édesapa fakadt ki, aki 15 éves lányát, Flórát veszítette el a tragédiában. Szerinte ez az összeg méltatlan.
Dr. Újvári Zoltán ügyvéd több szülőt képvisel az ügyben, úgy tudja, Czakó Tibor perközösséget akart alakítani a szülőkkel, és kérte őket, hogy az olasz autópálya-kezelőt pereljék be, mert szerinte a korlát okozta a tragikus eredményt. A szülők hallani sem akartak erről.

A busz felelősségbiztosítója 1,8 milliárd forintig áll helyt minden kárért a magyar jog szerint. Az olasz jogszabályok szerint pedig 1,5 milliárd forintig állna helyt. Utóbbi azért kedvezőbb a családoknak, mert a magyar bírói és kárrendezési gyakorlat nagyon alacsonyan tartja a sérelemdíj összegét, szülőnként valahol 5–8 millió forint között lenne a kifizetendő összeg. Az olasz rendszer szerint azonban 50–120 millió járna az elhunytak után, ám ez a verzió a kft.-re nézve kedvezőtlen, mert a keretösszeg fölötti károkat a busztársaságnak kellene állnia

– mondta el az ügyvéd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik