Belföld

Merkel még nem akarja az EU-s pénzekkel fegyelmezni Magyarországot

Angela Merkel a római szerződés 60. évfordulója apropóján interjút adott a német ARD-csatornának. A német kancellár a beszélgetésben kifejtette: a közösség előtt olyan nagy feladatok állnak, mint a menekültválság, illetve a főleg a déli tagországokban elharapózó, főleg a fiatalokat érintő munkanélküliség megoldása.

Az interjúban az egyre inkább érzékelhető, Kelet-Európával kapcsolatos “mély árkokról” is kérdezték. Felvetették, hogy Magyarország kifejezetten nem akarja kivenni a részét a menekültek elosztásából, a Lengyelországgal folytatott, a jogállamisággal kapcsolatos párbeszéd pedig egyre hevesebbé válik, mivel utóbbi az igazságszolgáltatás és a média újraépítésében is olyan mintát követ, amely nem illeszkedik az Európai Unió értékrendjéhez. Pedig a római szerződés alapértékei között a jogállamiság és a szólásszabadság is szerepel. Angela Merkelt arról faggatták, hogy a következő finanszírozási időszakban felmerülehet-e Magyarország és Lengyelország uniós támogatásának felülvizsgálata az említett problémák tükrében.

A német kancellár szerint a problémákat először meg kell beszélni a tagországokkal, ahogyan ezt az Európai Bizottság is teszi. Angela Merkel az anyagi segítséggel való fenyegetést nem tartja jó ötletnek, mint mondta:

Ma, ebben az interjúban nem szeretnék fenyegetésekről beszélni. Azt szeretném elérni, hogy a jogállamiság megmaradjon Európában úgy, ahogyan azt elvárjuk.

(DasErste)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik