Belföld

Török Gábor: Magyarországon a harc olyan lesz, mint a napfelkelte

török gábor (török gábor, )
török gábor (török gábor, )
Ez vár ránk a 2018-as választásig. Kampánnyal, harccal kelünk, fekszünk.

A politológus szerint az, hogy harc, meg kampány van, az olyan természetessé válik a következő időszakban, mint az, hogy felkel a Nap. A Hír TV-ben Kálmán Olgának az elemző azt mondta, bár sokan temetik a 2018-as választásokat, mondván, annak valódi tétje nem lesz, ő másként látja. Az előttünk álló egy évben történhetnek olyan komoly dolgok, amelyek alapvetően befolyásolhatják az eredményt.

A felmérések azt mutatják: a választók fele szeretné Orbán újrázását, és nagyjából ugyanennyien, hogy bukjon meg. A kutatásokról Török Gábor azt mondta, igazán a választásnál gondolkodik el azon az ember, kire szavaz, és a Fidesz régóta elsősorban csak a saját táborához beszél.

A kormány harcias politikájához 2-2,5 millió emberre számíthat. Bár a rezsicsökkentéshez hasonló „csodafegyver” már nincs, a Fidesz híveinek továbbra is bejön a Brüsszel elleni harc, a nemzeti szuverenitás kérdése, az antikommunizmus, a multikkal szembeni erőteljes fellépés.

Minden fronton küzdeni, harcolni, támadni és érdekeket védeni kell, erről szól hét éve a Fidesz politikája. 

Nem racionális? Működik

A Fidesz ezeket a gondolatmankókat tudatosan adta, profi módon monitorozza, hogy tábora mely üzenetekre fogékony még. Beszélhetne javuló gazdasági eredményekről, életszínvonalról is, de annak kétségesebb lenne a megítélése, mint annak, hogy megvédte az országot, harcol Brüsszel ellen, a multik ellen,

ha kell leveteti a vörös csillagot a Heinekenről, és ezen lehet mosolyogni, meg azt gondolni, hogy ezer sebből vérzik logikailag vagy racionálisan, de működik.

Török Gábor szerint a kormány bukását áhítókhoz kellene alapvetően szólnia az ellenzéknek, és ehhez is vannak hívószavak, az a kérdés, hogy ezt következetesen, stratégiába tudják-e illeszteni. Az MSZP-s “Fizessenek a gazdagok!” szlogenjén is lehet ironizálni, de ez egy tudatos, egyirányú kampány, hét éve az első a szocialistától, amit úgy találtak ki, hogy látszik, ki a célközönsége, így hatásos lehet – tette hozzá az elemző, aki szerint az ellenzék teljesen szervezetlen.

Egymás kárára erősödhetnek

Sok múlik azon, hogy a Botka László tudja-e növelni az MSZP népszerűségét. Ha őszre, a mostani 10-12 százalékról a teljes népesség körében a párt támogatottsága felmenne 15-20 százalékra, új helyzetben tárgyalhatna az ellenzéki pártokkal. Ha ez nem sikerül, akkor rosszabb helyzetben lesz a baloldal, elérhet ahhoz a ponthoz, amikor döntenie kell, hogy legalább az egyéni körzetekben lesz-e valamilyen visszalépés, közös jelöltállítás, akár közös listaállítás. Ez még nem dőlt el, de korábbi koncepciónál az a mostani is életképesebbnek látszik, hogy mindenki maga gyűjtöget.

A Jobbik tavaly őszhöz képest sokkal rosszabb helyzetben van. Török Gábor ezt egyrészt azzal magyarázta, hogy a baloldal „életjeleket kezdett mutatni”, a Jobbik pedig amióta elvesztette fő témáját, a letelepedési kötvény kivezetését, nincsenek napirenden tartható ügyei. Ugyanakkor komoly előnye a baloldallal szemben, hogy nem kell a szövetségkötési harcait lefolytatni, ha a Botka-projekt bedől, lényegesen jobb helyzetből indíthatja az ellenzéki szavazók megnyeréséért politikai kampányát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik