Szegedi gyerekrajzok (Array)
Belföld

Orbánt a gyerekek szexuális kizsákmányolása miatt ütik

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 03. 24. 13:09

Az Európa Tanács szerint az új magyar törvény nem biztosít kellő védelmet a gyerekeknek.

A strasbourgi testület szerint Magyarországnak felül kell vizsgálnia új migrációs törvényét, mert az azt a kockázatot rejti magában, hogy a bevándorló kiskorúakat szexuális kizsákmányolásnak tehetik ki.  Az Európa Tanács (ET) úgynevezett Lanzarote Bizottságának elnöke Orbán Viktornak írt levelében jelezte aggodalmát. (Ez a testület felügyeli, a Magyarország által 2015-ben elfogadott Lanzarote-i Egyezmény végrehajtását. Az egyezmény egyenlő védelmet nyújt a gyermekeknek, az európai országoknak pedig közös követelményrendszert vezet be.)

Claude Janizzi szerint Magyarország az egyezmény egyetlen részes állama, amely nem alkalmazza az elvet, hogy bizonytalanság esetén a menedékkérőt addig kiskorúnak kell tekinteni, míg a korát pontosan nem határozzák meg. 

14 éves felnőttek?

Az új magyar szabályozás a kísérő nélkül érkezett 14 és 18 éves közöttieket felnőttként kezeli, nem biztosítja az őket megillető gyermekvédelmet, felügyelőt sem nevez ki melléjük. A kiskorúakat a többi menekülttel együtt, az úgynevezett tranzitzónákban helyezik el, a korábbinál jobban kitéve őket a szexuális kizsákmányolás lehetőségének. A bizottsági elnöke emlékeztetett, a gyerekek, akiket sokszor nem megfelelő helyen, gyakran felnőttekkel összezsúfolva helyeznek el, kiemelten kiszolgáltatottak.

Egy hónapot adtak

Claude Janizzi felszólította a magyar hatóságokat: egy hónapon belül tájékoztassák arról, mit tesznek azért, hogy a kísérő nélküli gyermekeket – akár betöltötték 14. évüket, akár nem – már az életkor ellenőrzésének ideje alatt kiskorúnak tekintik és megkapják az ennek megfelelő védelmet. Azokról az intézkedésekről is tájékoztatást kér, amelyek megakadályozzák, hogy a gyermekek szexuális kizsákmányolás és visszaélés áldozataivá váljanak, valamint azoknak az úton lévő bevándorló kiskorúaknak a helyzetéről is, akik nem nyújtottak be menedékkérelmet, tekintettel arra, hogy az új törvény csupán a menedékkérőkről rendelkezik. A Lanzarote Bizottság már korábban is bírálta Magyarországot a menekült gyermekek védelmének nem kielégítő volta miatt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.