Belföld

Nem kell börtönbe menni a roma közmunkásokra támadóknak

Csak a támadók vezére került elő, a bíróság szerint nem volt rasszista indítéka. Pedig azt ordították: „megdöglötök, büdös cigányok”.

Szervezetten támadtak símaszkos férfiak 2014 augusztusában roma közmunkásokra egy észak-magyarországi település közelében, a bűncselekményért mégsem kell senkinek börtönbe vonulnia – írja a 444. A bíróság szerint ugyanis nem rasszizmus, hanem személyes konfliktus motiválta a támadást. A másodfokú ítélet pénteken született az Egri Törvényszéken.

Baseball-ütőkkel, pajszerekkel, késekkel felfegyverkezve támadta meg 8-10 símaszkos férfi a közmunkásokat, azt üvöltve, „megdöglötök, büdös cigányok”. Nem mindegyiküket verték, egy család tagjait bántalmazták. Csak a támadók vezérét fogták el – az első fokon eljáró bíróság szerint őt nem rasszista gyűlölet vezérelte. Az áldozatok családjának egy nőtagja ugyanis egy héttel korábban felpofozta az ő élettársát, ezért és más korábbi konfliktusokért akart bosszút állni.

Ezért a bíróság elegendőnek látott két év börtönbüntetést, négy évre felfüggesztve.

A másodfokon eljáró törvényszék az érveléssel és a büntetés mértékével is egyetértett. Pedig a bíró is megemlítette, hogy a támadást alaposan kitervelték, a férfinak társakat kellett toborozni, beszerezni a fegyvereket és maszkokat, és olyan alkalmat találni, amikor az áldozatok együtt vannak és zavartalanul összeverhetik őket.

A tettes társai ismeretlenek maradtak. Náluk a személyes konfliktus nem került szóba, végig cigányoztak a támadás alatt, de a bíróság szerint ezt a csapat vezérén nem lehet számon kérni.

Az ítéletben és a vádiratban egyáltalán nem esett szó arról, hogy a támadás után nem sokkal a Betyársereg tartott erődemonstrációt a településen, akik honlapjukon arról írtak, hogy egy helyi barátjukat „megfenyegették olyan lények, akik genetikai programjukból adódóan nem tudják betartani egy normális társadalmon belül az általános magatartási szabályokat. A fellépés gyors volt és eredményes”.

Az ügyben szerepet kapott az egri rendőrkapitányság egyik nyomozója is, aki pár nappal az akció előtt tippeket adott a vádlott élettársának arról, hogyan kellene a támadást végrehajtani. Őt nem vonták felelősségre, sőt, a mai napig nyomozóként szolgál. Az ügyészség szerint azért nem kellett megbüntetni, mert csak viccelt, hiszen mosolygós emotikont rakott üzenetei végére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik