Belföld

Átírnák az etikai kódexet a hálapénz ellen küzdő orvosok

Szerintük nem igaz, hogy az orvosok alacsony fizetése a hálapénz fő oka.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, illetve az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport levélben javasolta a Magyar Orvosi Kamarának, hogy módosítsák az orvosok etikai kódexét a hálapénzre vonatkozóan – írja a hvg.hu. Szerintük nem igaz az a mondat, ami úgy hangzik, hogy

a hálapénz legfőbb oka az orvosok megalázóan alacsony fizetése.

Úgy látják, a probléma ennél sokkal összetettebb, másrészt ez a megfogalmazás azt sugallja a társadalom felé, hogy a hálapénz kérdését azzal lehet megoldani, ha a lakosság saját zsebéből fizet az orvosoknak. Szerintük a kódex nem felel meg a mai kor követelményeinek és társadalmi változásainak, és az elmúlt hónapok botrányai, a társadalom egyre növekvő figyelme is azt mutatja, módosítani kell a szabályozáson.

Az orvosok azt is felrótták a kamarának, hogy passzívan viselkedik hálapénzes ügyekben, és azt javasolják, hogy az etikai bizottsági ülések legyenek nyilvánosak.

A levélre a kamara több mint két hónap után, mindössze két mondatban válaszolt. Azt írták: a javaslatot vizsgálni fogja az Etikai Kollégium az Etikai Kódexet érintő tevékenysége során.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének kutatásából kiderül, hogy már az orvosok sem hiszik, hogy a hálapénzt hálából és önként adnák a betegek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik