Belföld

Nagyot drágulhat a temetés

Tavaly év végén módosították a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet. A Beol közben arról ír, hogy a temetők üzemeltetői, a temetési szolgáltatásokat végzők az átállás heteit, hónapjait élik.

De látni a félelmeket. A kötelezővé tett online számviteli rendszer miatt tovább drágulhat a temetés – akár 20 százalékkal. Az átállásra a temetkezési vállalkozásoknak júliusig van idejük.

Növekszik az adminisztrációnk, új számlázó-programot kell venni. Március végére minden vállalkozónak ki kell kalkulálnia az új rovatokba szükséges költségeket áfával terhelve, amelyeket a szabályozás elvár. Ez nagyon sok oldal, ami a legenyhébb árakkal számolva is minimum 20 százalékkal növeli a temetési költségeket a temettetőnek. És azt fogják hinni az ügyfelek, ezt mi akarjuk, mondta a lapnak egy tótkomlósi vállalkozó.

Hozzátette, most a ravatalozó használati díját több tételre bontották, a személyi okmányokért, valamint az elhunyt ruháinak az átvételéért, a statisztikai adatszolgáltatásban való közreműködésért, az elhunyt megtekintéséért is pluszköltséget kell számolni.

A Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének vezetője azt mondta, folyamatosan egyeztetnek a Belügyminisztériummal, hogy a kormányrendeletben előírt egységes számlakép minél egyszerűbben legyen használható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik