Belföld

Ezer szálon kapcsolódik Orbán Viktor Mészáros Lőrinchez

orbán viktor és mészáros lőrinc (orbán viktor, mészáros lőrinc, )
orbán viktor és mészáros lőrinc (orbán viktor, mészáros lőrinc, )

A Magyar Narancs már szerdán előzetest közölt csütörtöki cikkéből, amit szemléztünk is.

A lap arra a kérdésre kereste a választ:

A felcsúti polgármester a hirtelen jött hatalmas vagyonból vajon juttat-e valamit Orbán Viktor miniszterelnöknek vagy a hozzá közel állóknak?

Míg 2010-ben csak egy cég tartozott Mészáros Lőrinchez, addig ma már ez a szám meghaladja a százat, sőt, ha családtagjainak és Csík Zoltánnak, Mészáros fő “intézőemberének” az érdekeltségeit is beleszámoljuk, akkor 120 cég felett járunk. Mészáros az egyik leggazdagabb magyar, vállalatbirodalmának értéke majdnem eléri a 80 milliárd forintot.

A Magyar Narancs felidézi, hogy Mészáros szeret szívességet tenni Orbánnak:

  • egyik cége bérli azt a hatvanpusztai majorságot, amely az Orbán Viktor édesapjához tartozó CzG Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonában van
  • Orbán Győző cége vette meg az Alcsútdoboz melletti Habsburg-birtokot vélhetően 155 millió forintért, és Mészárossal kötött egy 10 évre szóló megállapodást. Cége évi 15,5 millióért bérli a területet a munkagépeinek, de munkagépet nem látni a területen
  • egy nyaraló is átkerült Mészárostól az Orbán családhoz: előbbi megvette, majd adásvétel útján Orbán Győző tulajdonába került
  • Mészáros Lőrinc cégének adott el egy felcsúti homokbányát a miniszterelnök családjának cége. Mészáros vett egy közel negyvenezer négyzeméteres gödröt, amit nem is ő hasznosíthat.

A hetilap megjegyzi, más üzleti kapcsolatok is lehetnek Mészáros és Orbán között, többször is látták a felcsúti polgármester teherautóját kijönni idősebb Orbán Győzőék gánti bányájának telephelyéről, és Felcsúton is látták a miniszterelnök egyik testvérét a Mészáros és Mészáros Kft. irodájából kijönni.

Emellett

  • írnak a Puskás Akadémiáról és a Pancho Arénáról is, amit szinte teljesen Mészáros cége épített fel. A lap úgy tudja, az üzemeltetésbe is besegítenek Mészárosék. A polgármester autójavító műhelyénél többször is látták az akadémia buszait
  • a Magyar Narancsnak többen azt állították, Mészáros anyagilag is támogatja a klubbot
  • a kisvasút építésénél is jelen voltak Mészáros munkásai, miközben hivatalosan a Swietelsky nyerte el az uniós forrásból finanszírozott beruházást.

Egy Mészáros Lőrinchez közeli cég fizette ki azt a 3,2 milliárd forintot, amellyel a Cider Alma Kft. tartozott az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Kereskedőháznak. A Cider Alma által összefogott cégcsoport több szálon is Orbán Viktor rokonaihoz kötődik, feltűnik benne a miniszterelnök sógora és feleségének unokaöccse.

A lap arról is ír, hogy Csík Zoltán, Mészáros fő intézőembere nemrégiben összekülönbözhetett Felcsút polgármesterével.

A korábbi rendőr a 90-es években a sztárnyomozó Doszpot Péterrel is dolgozott együtt, mára számos olyan céget vezet, amely a Mészáros család teljes vagy résztulajdonában van, s az Opimus-csoport több cégében is szerepet kapott.

Csík érdekeltsége jelent meg először több olyan vidéki szálloda környékén, amelyet Mészáros Lőrinchez kötnek, rövid idő alatt több Mészáros-cégben igazgatósági tag vagy ügyvezető lett. A Magyar Narancs cikke szerint a felcsúti polgármester ügyleteire rálátó forrásaik állítják, ez a közeljövőben megváltozhat, ugyanis néhány hónapja a pletykák szerint elszámolási viták miatt megromolhatott Mészáros és Csík Zoltán viszonya. A milliárdos üzletember bizalmasát a közeljövőben fokozatosan megpróbálhatják kivonni a cégek egy részéből – írja a lap.

Csík Zoltánt hiába próbálta elérni a lap, de tény, hogy egy cég már átkerült Mészáros Lőrinc legnagyobb építőipari vállalkozásához, a Mészáros és Mészáros Kft.-hez. A Wellneshotel Építő Kft. ugyanis korábban Csíké, vagyis a Scentrum Kft.-é volt, székhelye pedig egy budaörsi telek. A 19 ezer négyzetméteres ingatlanra bejegyzett 4,7 millió eurós, azaz 1,45 milliárd forintos jelzálog-követelés jelenleg egy bizonyos Kovik 2008 Kft. tulajdonában van, amely Csík Zoltán résztulajdonában áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik