Belföld

Az Európai Bizottság alelnöke összefogást sürget, hogy megvédjék Orbánéktól a demokráciát

Az Európai Bizottságnak nagyobb támogatásra van szüksége az uniós tagállamok részéről az európai alapértékek védelméhez Magyarországgal és Lengyelországgal szemben – mondta Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke egy csütörtökön megjelenő német lapinterjúban a szerdán előzetesen ismertetett részletek szerint.

A bizottság alapjogokért felelős alelnöke a Süddeutsche Zeitung című lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a tagállamok részéről “több vita” szükséges Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel jobboldali kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével az olyan alapértékek megvédéséhez, mint a demokrácia és a jogállamiság.

A többieknek világossá kell tenniük, hogy ezek az értékek nem csak dísznek valók, mint egy bokréta

– tette hozzá Frans Timmermans, hangsúlyozva, hogy a bizottság egyedül nem tudja megvédeni az értékeket, és “a tagállamoknak is van felelősségük” ezen a területen.

Mint mondta, a bizottság “szükség esetén” használja a rendelkezésére álló eszközöket, de nem tud tenni “további lépéseket a tagállamok nélkül”.

A testületnek ehhez a tagállami kormányokat összefogó tanács támogatásra van szüksége. Ezért az alapértékek védelmének ügyét a tanács napirendjére kell venni – tette hozzá a volt holland külügyminiszter, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) politikusa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik