Belföld

48% Orbán újrázását, 43% a leváltását akarja

Kicsit többen tartják Botkát alkalmasnak miniszterelnök-jelöltnek, mint ahányan nem.

A HVG-ben megjelent Medián-felmérés szerint

az emberek 43 százaléka akar kormányváltást, 48 százalék viszont azt szeretné, ha a Fidesz maradna hatalmon. 9 százalék még bizonytalan.

A megkérdezettek 36 százalék alkalmasnak, 34 százalék alkalmatlannak tartja Botka Lászlót arra, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje legyen. (Néhány napja a Závecz Research azt mérte, hogy az emberek Botkát Gyurcsánynál alkalmasabbnak tartják Orbán legyőzésére.)

A kormányváltást akarók éppen fele szerint Szeged polgármestere jó kihívója lenne Orbán Viktornak. 21 százalék nemet mond rá, 29 százalék bizonytalan. A megkérdezettek 37 százaléka szerint Gyurcsány Ferenc esetleges szerepeltetése egy közös listán ártana az ellenzéki összefogásnak. 23 százalék ezzel nem ért egyet, 40 százalék nem tudja eldönteni.

Az biztos, hogy Botka László a legnépszerűbb és a legkevésbé megosztó baloldali politikus.

Amikor a Medián kérésére a megkérdezettek saját szavaikkal jellemezték a szocialista politikust, lényegesen többen soroltak pozitívumokat (34%), mint negatívumokat (22%). Egy 100 fokú skálán 60 pontot kapott arra, hogy okos, de csak 44-et arra, hogy képes lenne-e rendbe tenni az ország dolgait.

Viszonylag sokan mondták róla, hogy “tisztességes”, “becsületes”, “őszinte”, míg más vezető politikusokkal összevetve kevesebben említették kiemelkedő retorikai és intellektuális képességeit. Azt egyébként még a kormánypárti szavazók is elismerték, hogy “emberi” és “kitart az elvei mellett”.

A hetilap egyébként arról is ír, hogy Botka és az MSZP “A fizessenek a gazdagok!” szlogennel ugyanúgy egy jogállami próba elé állíthatja magát, mint a Jobbik az oligarchaadóval, hiszen mindkét esetben kérdés, hogy ezekre lehet jogállami megoldást találni, vagy olyan törvénysértő lesz, mint a Fidesz 98 százalékos különadója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik