Oktatási létesítmény - Budapest - Az ELTE BTK A és főépülete
Belföld

Szexizmus és előítéletek miatt lesz ombudsmanja az ELTE-nek

24.hu
24.hu

2017. 03. 22. 15:28

Végre lesz olyan ember, akihez bármilyen visszaélés miatt fordulhatnak majd az egyetem polgárai, és a gátat vet a hatalmi túlkapásoknak is.
Korábban a témában:

Független egyetemi ombudsman kinevezését tervezi az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). A felsőoktatási intézmény szerdai közleménye szerint a közelmúltban az ELTE is szembesült azzal, hogy a megszokott intézményi struktúrák és eljárások sok esetben elégtelennek bizonyulnak ahhoz, hogy adekvát válaszokat kínáljanak a legsúlyosabb társadalmi kihívásokra.

Ilyenek a fokozott pszichés terhelés, a szociális háttér bizonytalansága, a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése, az előítéletesség, a szexizmus és különböző erőszak-cselekmények.

Fontos számunkra, hogy az egyetem értékalapon működjön, minden egyetemi polgár biztonságban érezze magát, hatékonyan tudjuk orvosolni az esetleges panaszokat, és ne adjunk teret semmiféle hatalmi visszaélésnek, a méltóság sérelmének, szexuális zaklatásnak vagy bármiféle erőszaknak

– fogalmazott Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, a hallgatói ügyek rektori biztosa. Szeretnék elérhetővé tenni minden egyetemi polgár számára, hogy ha úgy érzi, bármilyen aspektusból sérelem érte, akkor legyen egy hely, ahová fordulhat, ami segítséget nyújt, vagy továbbirányítja a megfelelő szakismerettel és beavatkozási lehetőséggel rendelkező fórumhoz. A kezdeményezést támogatja Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is.

A közleményben felidézték, hogy az ELTE a 2015 júniusában elfogadott erőszak-megelőzési koncepciójában fogalmazta meg azokat a lépéseket, amik hosszú távon az erőszak minden formáját elutasító, a nemek egyenlőségét valló, befogadó és toleráns egyetemi környezethez vezetnek. A tervezés fontos eleme volt 2016-ban az ELTE hallgatói körében lefolytatott kutatás, ami előítéletességgel, szexizmussal kapcsolatos tapasztalatokat vizsgált.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.