Belföld

Öt évre mérsékelték Kulcsár Attila büntetését

Ítéletet hirdetett a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben szerdán a 2003-ban kirobbant brókerbotrányban. Kulcsár Attila többrendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a brókerügy elsőrendű vádlottját, méghozzá jogerősen.

A jogerős ítélet kihirdetésén egyik vádlott sem jelent meg.

Az ügy több más vádlottja esetében is enyhítette, néhány esetben helybenhagyta a táblabíróság az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék ítéletét.

A K and H Equities egykori vezető brókere és társai ellen 12 éve nyújtották be a vádiratot. A brókerbotrány lényege az ügyészség szerint, hogy 1998 és 2003 között a brókercégnél dolgozó Kulcsár Attila rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta az ügyfelek, köztük egyes állami vállalatok, önkormányzatok pénzét. A vádhatóság szerint az elkövetési érték 23 milliárd forint, a kár 8 milliárd.

Kulcsár Attilát 2008-ban sikkasztás és egyéb bűncselekmények miatt az akkori Főváros Bíróság nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte. 2010-ben a Fővárosi Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, amely 2015-ben hozott ítéletében a vagyonelkobzást helybenhagyta, de a börtönbüntetést Kulcsár esetében hat év hat hónapra csökkentette. Az ítélet ellen a vád és a védelem is fellebbezett, itt tartottunk most.

A megismételt eljárásban egyébként a törvényszék felmentette a bűnsegédként elkövetett sikkasztás vádja alól – az azóta elhunyt – Rejtő E. Tibor harmadrendű vádlottat, a K and H Bank egykori elnök-vezérigazgatóját, a vesztegetés vádja alól pedig Forró Tamás vállalkozót, újságírót. A 18 vádlott közül Kulcsár Attila mellett még néhányan kaptak letöltendő szabadságvesztést, köztük sikkasztás miatt Kerék Csaba másodrendű vádlott 3 év 9 hónapot, a többiek 2 évet vagy annál kevesebbet. Több vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság, és többen voltak olyanok is, akiknek az ügyében felmentő rendelkezés született.

A törvényszék néhány vádlott és számos cég esetében rendelt el vagyonelkobzást, amely összességében sokmilliárdos nagyságrendű. A vádlottak közül többeket 150-250 millió forint körüli vagyonelkobzással sújtottak, többeket pedig sok tízmillióssal.

Kedden, az utolsó szó jogán Kulcsár Attila bocsánatot kért Debrecenben, a Fővárosi Ítélőtábla Elek Balázs vezette másodfokú tárgyalásán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik