Belföld

Lázár: Ez a térség lényeges kérdésekben nem sok támogatást kap a gazdag nyugati országoktól

Demeter Márta független országgyűlési képviselő „Mi az Önök víziója az EU jövőjéről?” kérdésére Lázár János válaszolt a kormány részéről.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt írta,

írásbeli kérdéséből kiolvastam, hogy bizonyos elvi alapvetésekben nincs köztünk ellentmondás. Mindenekelőtt egyetértünk abban, hogy az Európai Unió jövőjéről szóló kérdés Magyarország számára nemzeti ügy. Álláspontom szerint abban nincs vita az európai és a magyar politikát meghatározó szereplők között, hogy az Európai Unió jelenleg egy átmeneti időszakban van.

Szerinte a tagországokra nehezedő migrációs válság, a Brexit, az Egyesült Államokhoz és az Oroszországhoz való viszony mind – mind kihívásként tornyosul az Európai Unió előtt.

Nem is beszélve az Európán kívüli, Ázsiában megjelenő gazdasági versenytársakról. A Kormány meggyőződése szerint a kihívások nagy többségére vagy nem érkezett válasz Brüsszelből, vagy pedig nem megfelelő módon történt annak kezelése.

Lázár Úgy látja, hogy az Európai Unió jövőjéről szóló vita nem Budapesten fog eldőlni,

ugyanakkor egyetértek Önnel abban, hogy a Kormánynak világos, az ország értékeit és érdekeit tükröző álláspontot kell kialakítani az Európai Unió jövőjét illetően.

Hozzáteszi, méretünknél és az unióban képviselt súlyunknál fogva elengedhetetlen, hogy támogatókat sorakoztassunk fel a magyar érdekek mellett. Nem szeretné, ha bármelyik képviselőtársa abban az illúzióban ringatná magát, hogy a kelet-közép-európai térség sikeressége, előrelépése kulcskérdés lenne Nyugat-Európában.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ez a térség leginkább önmagára számíthat, lényeges kérdésekben nem sok támogatást kap a gazdag nyugati országoktól .

Válaszában azt is írja, hogy a Kormányt nem lehet azzal vádolni, hogy nem folytat világos unió s politikát.

2010 óta konzekvens az álláspontunk abban, hogy csakis a nemzetek Európája lehet az unió jövője.

Meggyőződése, hogy az ellenzéki pártok testtartása nem egyértelmű ebben a kérdésben, akik aktuálpolitikai érdekeiknek megfelelően viszonyulnak az unióhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik