Belföld

Fónagy János elmagyarázta, miért van szükség űrközpontra és üveghídra

Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert kérdezte Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője, hogy:

Milyen szakmai indokokkal magyarázható, hogy a kormány olyan beruházásokat részesít előnyben, mint a gyulaházi űrközpont vagy a sátoraljaújhelyi üveghíd?

Dr. Fónagy János parlamenti államtitkár válaszában azt írja:

A kormány az évek óta dinamikus növekedést mutató — a GDP közel 10 százalékát adó — turisztikai ágazat teljesítményét innovatív fejlesztések segítségével kívánj a tovább növelni. Ezek a fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy növeljék az érintett térségek turisztikai vonzerejét. A látogatók számának emelkedése hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez, növeli a vendéglátó egységek látogatottságát, a szálláshelyek kihasználtságát és pozitív hatással van a munkahelyteremtésre is.

Szerinte annak érdekében, hogy a turisztikai fejlesztések a rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználásával valósulhassanak meg, a kormány 2016-ban új alapokra helyezte a hazai turizmus fejlesztését.

Az új koncepció első lépéseként megtörtént azoknak a térségeknek a kijelölése, melyek fejlesztésével nemzetközileg vonzóbb hazai úti célok jönnek létre, és amelyek a turisztikai keresletbővülés, a minőségi turizmus megteremtésének alapjait jelenthetik, írja válaszában.

Hozzáteszik, a támogatási keretből több más beruházás mellett a Gyulaházára tervezett Space központ is megvalósulhat.

Gyulaházán található Farkas Bertalan szülőháza és a Közlekedési Múzeum szakemberei által gondozott űrkutatás- és repüléstörténeti minikiállításnak helyet adó épület a magyar asztronauta szkafanderes viaszmásával és a Nemzetközi Űrállomás modelljével. A településen van sportcsarnok, uszoda és szauna, valamint három vendégházban nyolcvan ágy várja az oda látogatókat. A kétezer lakosú község külső segítség és hitel nélkül megvalósított fejlesztéseit kiegészítő létesítmény növeli a látogatottságot, elősegíti a környék fejlődését és helyi munkalehetőséget biztosít a z ott élőknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik