Belföld

Sötét jövőt jósol a vidéknek a Fidesz polgármestere  

schmidt jenő (schmidt jenő)
schmidt jenő (schmidt jenő)
Megkezdte a visszaszámlálást a kormánypárti politikus, és öt évet adott a rendszernek.

A legnagyobb önkormányzati érdekvédelmi szövetség elnöke a Népszavának azt mondja, öt év múlva az állam lerázza magáról az elvett önkormányzati feladatokat. Schmidt Jenő óva int a további államosítástól, szerinte arányosan kellene támogatni az önkormányzati cégeket, hiszen a MÁV és a Volán sem él meg saját bevételeiből.

Szóval, nagyjából öt év még és utána szerintem az állam visszaadja a hulladékszállítást és a többi, nemrég államosított szolgáltatást. Addigra jut el ugyanis oda a magyar adófizető, hogy feltegye a kérdést: miért kerül annyiba, jó-e nekem az államilag irányított szemétszállítás, vagy az oktatási intézmények üzemeltetése? Ez most egy átmeneti idő; “magamhoz rántom a fát”, jól megrázom, letisztítom…

 

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint 30-40 százalékos béremelés kellene az önkormányzati dolgozóknak. Schmidt Jenő politikailag is érthetetlennek tartja az ő hátrányos megkülönböztetésüket a kormánytisztviselőkhöz képest. Felzárkóztatásuk nettó 40-50 milliárdba kerülne a költségvetésnek, ami nem komoly tétel.

Ráadásul az állami cégeknél az állam a 30 százalékos béremelést költségvetési forrásból adja, akár veszteséges, akár nyereséges a társaság. Egy önkormányzat ezt nem tudja megtenni; adót kellene emelnie, vagy hitelt felvennie, önerőből nagyon kevés település képes a béremelésre, az önkormányzat jó néhány szolgáltatásnál a bevételeire nincs is ráhatással, csak a költségeire,

abból meg nem jön ki a béremelés…

A TÖOSZ elnöke aggódik a vidék jövője miatt, mert nálunk nem globális a fejlesztési szemlélet, nincs területrendezési politika, mint Ausztriában.

Nálunk a föld se a falué, hanem egy-egy nagybirtokosé, és ez nem jó…

Az önkormányzatok szabad források híján önálló döntéseket sem tudnak hozni, pályáznak külső forrásokra, feladataik finanszírozására az indokoltnál kevesebbet kapnak, miközben néhány év múlva uniós pénzek nélkül kell önfenntartóvá válniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik