Belföld

Könyörtelenül, kivégzésszerűen ölt a bocskaikerti gondozónő

Rendorsegi-kordon(960x640).jpg (Array)
Rendorsegi-kordon(960x640).jpg (Array)

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt az idősgondozót, aki tartozásai miatt 2014 júniusában brutálisan meggyilkolt egy 81 éves asszonyt Bocskaikertben. A bíróság szerint a nő nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követte el a bűncselekményt. Leghamarabb 25 év múlva szabadulhat feltételesen.

A törvényszék néhány kiegészítéssel elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint a nő 2007 óta dolgozott a házi segítségnyújtásban, általában 9 – 11 gondozottja volt.

Megbízhatónak tartották, éveken át nem volt rá panasz. 2013-ban jött össze barátjával, onnantól kezdve pedig többet adott magára, ami több pénzbe is került. Több millió forintos adósságot halmozott fel így, hitelkártyákat igényelt. 2014 márciusára teljesen ellehetetlenült, ezért eldöntötte, hogy gondozottjaitól szerez pénzt illetve értékeket.

2014 júniusában egyik gondozottjától 143 ezer forint értékben arany és bizsu ékszereket lopott el.

Áldozatáról tudta, hogy  jó körülmények között él. Eldöntötte, hogy megkörnyékezi, hátha megbízza őt gondozási feladatokkal és így több pénze lesz. 2014. június 20-án reggel érkezett a közelben lakó gondozottjához, majd azzal az ürüggyel csengetett be az asszonyhoz, hogy kölcsönvenné a betonkeverőt, amit hirdet.

Az idős nő beengedte az udvarára, és megmutatta a gépet. A támadó azt mondta, még gondolkodik, pontosabban megbeszéli a párjával, majd miközben kifelé tartott, rosszullétet színlelt, ezért az asszony behívta a házba.

Mialatt vízzel kínálta, meggyőződött arról, hogy az idős nő jó körülmények között, egy szépen berendezett házban, egyedül él.

A nő ismét felvetette a jelzőrendszeres betegellátás lehetőségét, de a z áldozat visszautasította azzal, hogy van saját gondozónője. Ezután a tettes elhagyta a házát.

Aznap egyébként egy 8 és egy 35 ezer forintos törlesztést, illetve egy magánszemélynek egy korábban megrendelt áruért 66 ezer forintot kellett kifizetnie. Emiatt úgy döntött, ismét felkeresi az asszonyt, és mindenképpen pénzt vagy értékeket szerez tőle. Az idős nő újra beengedte, majd a kazánházba kísérte, ahol a vádlott rátámadt.
Az áldozat segélykiáltása a tanúk szerint hátborzongató volt. „Miért bántasz engem? Én sem bántottalak téged” – többen ezt hallották, de hiába siettek le a szomszédos iroda emeletéről, nem láttak, tapasztaltak semmit.  A vádlott a garázsban eközben egy rendkívül éles késsel többször megszúrta az asszonyt, majd nagy erővel elvágta a nyakát. Kiszakította az aranyláncát, majd az előszobából magához vette a pénztárcáját és sietősen távozott.

Ruházata egy részétől megszabadult, majd Debrecenbe autózott, ahol kifizette 66 ezer és 35 ezer forintos tartozását, este pedig a 8 ezer forintos részletet is rendezte.

 Mocsáry Eszter tanácselnök indoklásában kiemelte:
a vádlott többekre próbálta áthárítani a felelősséget, még saját barátjára is, a nyomozót pedig azzal gyanúsította meg, hogy a halott asszony tenyerébe csempészte a hajszálát. Az asszony valódi gondozónőjét is megvádolta, de az ő bűnösségét is egyértelműen ki tudta zárni a bíróság. A vádlott tagadásával szemben többek között 45 tanú vallomása,  12 szakértő szakvéleménye, a kamerafelvételek és a bizonyítási kísérlet eredménye mellett még számos okirati bizonyíték is a bűnösségét támasztotta alá. A bíró szerint a nő könyörtelenül, szinte kivégzésszerűen ölte meg az asszonyt.

A törvényszék súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott éppen azzal a bizalommal élt vissza, amelyet házi gondozói hivatásával keltett az idős emberekben.

Az ügyészség súlyosításért, a vádlott felmentésért, védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett. A vádlott előzetes letartóztatásban marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik