Belföld

Kihátrál a kormány a Heineken-ellenes törvényjavaslatból

Kihátrálnak a kormánypártok az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról törvényjavaslatból – értesült a hvg.hu. Egy fideszes képviselő a lapnak csak annyit mondott hétfőn a parlamentben: „Na és? Ma beleállunk, aztán majd kiállunk belőle”.

A Fidesz és a KDNP hétfő délelőtti frakcióülésén elhangzott: Lázár és Semjén törvényjavaslata

átgondolatlan volt és nem állja ki az alkotmányosság próbáját.

A lap úgy tudja, az ülésen Kósa Lajos hosszan kifejtette, mi a gond a javaslattal. Az egyik problémának azt nevezte meg, hogy a nemzetközi és uniós védjegyszabadalmi szabályok alapján Magyarországnak nem lenne esélye a Heinekennel szemben. Kósa szerint a problémát sokkal korábban jelezni kellett volna, nem több évtizeddel azután, hogy a gyártó forgalmazni kezdte a terméket.

A kormánypárti jogászok is úgy látják, hogy az Alkotmánybíróság és a nemzetközi bíróság előtt is védhetetlen a tervezet. A harmadik problémás pont pedig az, hogy a kormány felmentést adhat a tiltás alól, ha „az önkényuralmi jelkép használatához olyan különös méltánylást érdemlő magánérdeke fűződik, ami az önkényuralmi jelkép által érintett társadalmi csoport érzékenységét nem sérti”. Viszont a bíróság előtt nem helytálló, ha valaki használhat egy szimbólumot, valakit pedig megbüntetnek miatta.

A lap információi szerint

a Fidesz csendben ejti majd a tervezetet, nem lesz róla sem részletes vita, sem szavazás. Lázár János és Semjén Zsolt hétfőn benyújtott egy törvényjavaslatot, ami leszámolna az önkényuralmi jelképek úgymond lopakodó visszahozásával. A javaslat szerint aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot vagy ötágú vörös csillagot haszonszerzés céljából felhasznál, megjelenít, vagy ezekkel ellátott árut/szolgáltatást értékesít, akár két év börtönre is ítélhetik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik