Belföld

Jeszenszky: Orbán félrevezeti a magyarokat

Jeszenszky-Geza(210x140).jpg (jeszenszky géza)
Jeszenszky-Geza(210x140).jpg (jeszenszky géza)
A volt külügyminiszter félrevezetésnek tartja, hogy a kormány Brüsszelt ellenségként pozicionálja.

A volt külügyminiszter, nagykövet a Hír TV-ben emlékeztetett rá, hogy ő adta be az uniós felvételi kérelmet 1994. április elsején, de mindig is mondta, ez nem áprilisi tréfa. Tudni lehetett, hogy a csatlakozás nem lesz diadalmenet, hanem egy esély a sorstól Magyarország felzárkózására. Óriási dolognak nevezte, hogy ma sokan nem tudják, mi a háború. Béke van Európában, Magyarország pedig szerencsés, hogy miután megszabadult valódi elnyomóitól, bekerült két olyan szervezetbe (EU, NATO) teljes jogú tagként, amiről korábban csak álmodott.

Szerinte nem az a kérdés, hogy Brüsszel meddig tűri a magyar kormány kommunikációját. Ő inkább arról beszél, jó-e az a magyarságnak, a magyar társadalomnak, hogyha félrevezetik.

Hogyha félrevezetik abban, hogy ellenséget vagy legalábbis legyőzendő ellenfelet lásson. Ez félrevezetés.

Jeszenszky Géza szerint színtiszta propagandának tartja a Brüsszel- és Nyugat-ellenességet. Nem lehet ellenséget látni Brüsszelben, miközben a magyarok olyan színvonalon akarnak élni, mint Nyugaton. Ennek a félrevezetésnek belpolitikai célja van – tette hozzá a volt nagykövet, aki szerint a legtöbben már rájöttek, hogy a barátokat nem keleten kell keresni. Noha

egyedül vagyunk az Európai Unió tagjai között, akik valamiféle mérkőzést folytatnak Brüsszellel,

de kizárás nem fenyegeti Magyarországot, Orbán Viktor pedig éppen erre játszik. Ugyanakkor míg a magyarok alacsony színvonalon élnek, ellenségképekbe kapaszkodnak, addig a szomszédos országok, a balti államok egyre jobban élnek, és nem keresnek ellenségeket. Azt reálisabb veszélynek tartja, hogy megvonják, megkurtítják

azokat az összegeket, amiknek azt köszönhetjük, hogy nagyjából az életszínvonal megvan, vagy szerény mértékben növekedik.

Orbán Viktor nem vezetné ki Magyarországot az EU-ból – tette hozzá Jeszenszky Géza, aki nem tartja magát oroszellenesnek, de úgy látja, Moszkva politikája évek óta a cárizmust, vagy még inkább a sztálinizmust idézi. Brüsszel sem kifogásolja az oroszokkal a viszonyt, de az árt a józan gondolkodásnak, ha a magyarokba azt sulykolják, hogy Putyin a jó, a különböző nyugat-európai vezetők meg rosszak. A paksi beruházásról a volt diplomata azt mondta, az a szakértők szerint drága, de a sokat emlegetett függetlenség is sérül, a mostaninál sokkal inkább függésbe kerülünk Moszkvától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik