Belföld

Osztrákok építettek konténerlakást a putri helyett a határt őrző magyaroknak

Osztrákok építettek konténerlakást a putri helyett a határt őrző magyaroknak

Határvédelmi bázist adtak át Hercegszántón, a negyediket az országban. Az átadón ott volt Simicskó István honvédelmi miniszter is, aki a 24.hu-nak különös indokkal magyarázta, szerinte miért nem verik a menekülteket a határon.

“Mi lesz itt, háború? Hónapok óta nem láttunk menekültet, még a tévében sem” – mondta egy hercegszántói traktoros, amikor meglátta, hogy a határban leszállt egy katonai helikopter.

Egy másik helyi azonban kergeti az illúziót, abban bízik, hogy a katonák jelenléte csökkenteni fogja a lopások számát.

Talán idén én is ehetek majd a saját körtémből.

A hercegszántói bázis új lakói, fotó: 24.hu

A kormány szeptemberig meghosszabbította a tömeges migráció okozta válsághelyzetet, és elkezdték építeni a második, immár okoskerítést is a határon, ahol jelenleg nagyjából háromezer katona teljesít szolgálatot. Menekültek tényleg nincsenek, az utóbbi 10 napban az elfogott menekültek száma a rendőrség adatai szerint kilencszer is nulla volt.

A katonákat eddig elsősorban állami vagy önkormányzati fenntartású ingatlanokban szállásolták el. Előfordult, hogy magántulajdont béreltek ki nekik, de több panasz is érkezett a szállás körülményeire.

A Magyar Honvédség azzal számol, hogy a továbbiakban is szükség lesz a katonák részvételére a védelmi feladatokban, ezért úgynevezett határvédelmi bázisokat kezdtek építeni tavaly ősszel. Ezek valójában konténerszobák ággyal, mellettük vizesblokk, étkező, mosóhelyiség.

Idén januárban adták át az elsőt Kelebián, majd Bácsalmáson, Madarosan, hétfőn pedig Hercegszántón – 50 osztrák katona segítségével. Ők végezték a földmunkákat és az úthálózat kiépítését.

Magányos katona Hercegszántón, fotó: 24.hu

A négy bázison egyenként 150 katonát helyeztek el, egy Hercegszántóra beköltöző a sajtó jelenlétében, amikor elfoglalta a szállását, csak annyit mondott:

Most jópofát kellene vágnom? Ez a normális, nem az a putri, ahol eddig laktunk.

A bázisokon a pihenés és az étkezés mellett biztosítják a kikapcsolódás lehetőségét is, van edzőterem, billiárd- és ping-pong-asztal, csocsó és darts is.

A tábor megnyitóján Simicskó István honvédelmi miniszter azt mondta, a kormánynak az a célja, hogy soha többé ne fordulhasson elő az, hogy menekültek százezrei gázolnak át az országon.

Ahhoz nem vagyunk elég erősek, hogy az egész világ baját megoldjuk, de ha az Európai Unió határozottabban lépne fel, kezelni lehetne a menekültválságot.

Simicskó frissen beköltözött katonanőkkel beszélget, fotó: 24.hu

Később a 24.hu megkérdezte a minisztert, mit gondol arról, hogy külföldi híroldalak és jogvédő civil szervezetek arról számolnak be, hogy magyar rendőrök menekülteket bántalmaznak a határon, illetve elképzelhetőnek tartja-e, hogy ez a honvédségen belül is előfordul.

Kizártnak tartom, hogy ilyen megtörténhet a honvédségen belül. A kerítés szolgál egy olyan célt is, hogy jelentősen csökken az átjutás, így nem kerülnek kapcsolatba a menekültek és a szolgálatot teljesítők. Nincs tudomásom atrocitásokról, katonáink és rendőreink betartják a törvényeket.

A megnyitó után Simicskó a szolgálati autója, a katonák a gulyás irányába távoztak.

*

Hercegszántó határában egy öreg juhász legelteti a birkákat. Kérdezem, mit szól a felhajtáshoz.

“Amíg nem kell beszolgáltatnom a jószágokat, semmit.”

A déli határzár egy katonai helikopterből, fotó: 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik